Hlavní obsah

Téměř šest miliard dolarů na charitu. Musk věnoval akcie Tesly

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Miliardář Elon Musk věnoval v minulém roce necelých 6 miliard dolarů na charitu, skrze akcie své společnosti Tesla. Díky tomu se Muskovi zřejmě podaří snížit částku, kterou měl odvést na daních.

Článek

Šéf americké automobilky Tesla Elon Musk loni v listopadu věnoval přes pět milionů akcií firmy na charitu. Jejich hodnota podle tehdejších průměrných cen činila zhruba 5,74 miliardy dolarů, v přepočtu zhruba 124 miliard Kč. Vyplývá to ze zprávy pro americkou Komisi pro cenné papíry a burzy (SEC), která byla zveřejněna v pondělí. Z dokumentu ale není zřetelné, jakou charitu se Musk rozhodl podpořit.

Podle serveru Insider miliardář věnoval akcie poté, co Světový potravinový program uvedl, že by k ukončení světového hladu stačilo 6 miliard dolarů, což odpovídá dvěma procentům z čistého jmění šéfa Tesly.

V listopadu nechal Musk uživatele sociální sítě Twitter hlasovat o tom, zda má prodat deset procent svých akcií Tesly, a slíbil, že se výsledku hlasování podřídí. Hlasování se zúčastnilo přes 3,5 milionu lidí, více než polovina z nich pak hlasovala pro prodej akcií. Od té doby už Musk prodal akcie v hodnotě 16,4 miliardy dolarů.

Velká část příjmů z prodeje by přitom měla směřovat především na uhrazení daní. Šéf Tesly se totiž opakovaně stává terčem kritiky, že ze svých zisků neodvádí spravedlivý podíl. Americká senátorka Elizabeth Warrenová ho například přes twitter vyzvala, aby platil daně a přestal „žít na účet všech ostatních“.

Musk před časem uvedl, že částka, kterou má odvést na daních, je největší v historii Spojených státu. Za loňský rok by měl šéf Tesly zaplatit na daních přes 11 miliard dolarů. A právě velkorysý dar pro charitu by mu mohl s odvody pomoci. Podle agentury Bloomberg je totiž pravděpodobné, že díky daru zaplatí Musk na daních méně.

Musk má nadaci, kterou založil v roce 2002 a jež se v posledních letech stala aktivnější. Musk Foundation se v současnosti zabývá například finanční podporou města poblíž Muskova kosmodromu v jižním Texasu nebo snahami o dekarbonizaci.

Podle indexu miliardářů, který sestavuje agentura Bloomberg, je Musk nejbohatším člověkem na světě. Hodnota jeho majetku nyní dosahuje zhruba 227 miliard dolarů. Časopis Time i ekonomický list Financial Times loni v prosinci vyhlásily Muska osobností roku.

Reklama

Související témata:

Doporučované