Hlavní obsah

V lednu a únoru se v Česku vyrobilo nejméně aut od roku 2010

Foto: David Jancik, Shutterstock.com

Hlavním problémem byl nedostatek dílů pro výrobu nových aut.

Reklama

Tuzemská výroba osobních aut v prvních dvou měsících roku klesla meziročně o 17,6 procenta na 170.378 vozů. Je to nejméně od roku 2010.

Článek

Tuzemská výroba osobních aut v prvních dvou měsících roku klesla meziročně o 17,6 procenta na 170.378 vozů. Je to nejméně od roku 2010. Důvodem je přetrvávající nedostatek některých dílů, zejména čipů. Jen v únoru byl celkový meziroční pokles produkce ještě markantnější. Automobilky vyrobily 77.721 vozů, tedy téměř o čtvrtinu méně než v únoru 2021, kdy se ještě naplno neprojevila polovodičová krize. Oznámilo to dnes Sdružení automobilového průmyslu.

Data ze začátku roku podle výkonného ředitele sdružení Zdeňka Petzla ještě nereflektují dopady ruské agrese na Ukrajině. Důvodem poklesu jsou pokračující výpadky na trhu s polovodiči či omezení výroby některých modelů ve Škodě Auto kvůli rozsáhlému požáru klíčového dodavatele, ale například i reorganizace výroby v kolínské Toyotě.

„Vzhledem k aktuální situaci, dalšímu výraznému narušení dodavatelských řetězců a kritickému nedostatku některých surovin a komponentů kvůli válce na Ukrajině bohužel musíme i v dalších měsících očekávat spíše stagnaci či pokles celkové výroby a prodlužování dodacích lhůt. To bude mít dopad především na dodavatelské firmy, a proto je nezbytné ve spolupráci s vládou diskutovat možná opatření. Jde zejména o uvedení kurzarbeitu nebo zajištění dlouhodobé bezpečnosti a predikovatelnosti dodávek energií a surovin, včetně cen,“ dodal Petzl.

Z trojice tuzemských automobilek rostla pouze Hyundai v Nošovicích, když meziročně zvýšila produkci o 24 procent na 46.101 aut. Podíl elektrických vozidel dosáhl 18 procent.

Škoda Auto vyrobila v českých závodech 110.171 automobilů, tedy o 21,6 procenta méně. Necelých šest procent produkce tvořila elektrická auta. V únoru pak automobilka musela kvůli požáru skladu dodavatele v Mladé Boleslavi omezit výrobu klíčového modelu Octavia. Především kvůli této události pak únorová produkce meziročně poklesla o 30,4 procenta na 47.819 vozidel.

Toyota v Kolíně vyrobila 14.106 vozidel, tedy o 51,4 procenta méně než za stejné období loni. Proti loňsku automobilka už dále nevyrábí modely automobilek Citroën a Peugeot a připravuje se na spuštění linky pro výrobu nového modelu Aygo X.

Výroba autobusů se zvýšila o šest procent na 741 vozidel. Iveco ve Vysokém Mýtě prvním dvěma měsícům loňského roku zvýšilo produkci o 8,5 procenta na 680 autobusů. Produkce SOR Libchavy meziročně klesla o třetinu na celkových 46 autobusů.

Produkce motocyklů v lednu a v únoru meziročně výrazně narostla. Jediný výrobce Jawa Moto vyrobil 456 motocyklů, což je meziroční nárůst o 173 procent.

Reklama

Doporučované