Hlavní obsah

Zahraniční investice v Číně se loni poprvé od roku 2012 snížily

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační snímek.

Reklama

Zahraniční společnosti investovaly v loňském roce v Číně 1,13 bilionu jüanů (3,6 bilionu Kč), což je meziroční pokles o osm procent. Zároveň je to poprvé od roku 2012, co se příliv investic do země snížil.

Článek

Už od prosince 2022, kdy Peking opustil svá přísná koronavirová opatření, mají zahraniční podniky negativní postoj k Číně. Mají totiž obavy o hospodářské oživení, vývoj politiky i vývoj podnikatelského prostředí.

Podle údajů, které dnes zveřejnilo čínské ministerstvo obchodu, tak firmy ze zahraničí loni v Číně investovaly 1,13 bilionu jüanů (3,6 bilionu Kč), což je o osm procent méně než v roce 2022. Zároveň je to poprvé od roku 2012, co se příliv investic do země snížil.

„Rok 2024 bude horší,“ odhadla hlavní ekonomka pro oblast Asie a Tichomoří ve společnosti Natixis Alicia Garcíová Herrerová. „Potřebovali by plně otevřít mnohem více sektorů, odstranit nucenou lokalizaci a zrušit několik státních agentur, ale nic z toho se nestane. Proto si myslím, že přímé zahraniční investice se budou dál snižovat,“ řekla agentuře Reuters.

Premiér Li Kche-čchiang tento týden na Světovém ekonomickém fóru (WEF) v Davosu řekl, že čínská ekonomika je otevřená pro podnikání, a zdůraznil její potenciál pro zahraniční investice. Američtí a evropští představitelé ale své firmy vyzývají, aby zvážily, zda už se v Číně neangažují přespříliš.

Analytici upozorňují, že mnoho zahraničních společností mohl znejistit rostoucí důraz prezidenta Si Ťin-pchinga na národní bezpečnost. Zejména pak nedávný zásah proti poradenským firmám a podnikům, které se zabývají hloubkovými kontrolami. Firmy si tak nemohou být jisty v tom, kdy se mohou ocitnout za hranou zákona.

Podle analytiků se v uplynulém roce zvýšily i náklady na půjčky pro nadnárodní firmy, a to kvůli zvyšování úrokových sazeb ve Spojených státech. To způsobilo, že mateřské firmy čínských dceřiných společností se zdráhají zvýšit investice kvůli růstu nákladů na půjčky v amerických dolarech.

Reklama

Související témata:

Doporučované