Hlavní obsah

Zkrachovalá kryptoburza FTX dluží největším věřitelům 3,1 miliardy dolarů

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační snímek.

Reklama

Zkrachovalá kryptoburza FTX dluží 50 největším věřitelům téměř 3,1 miliardy dolarů (73,5 miliardy Kč). S odvoláním na podání u amerického soudu o tom informoval zpravodajský server BBC.

Článek

Kolaps druhé největší kryptoburzy na světě FTX otřásl celým odvětvím kryptoměn. Soudní slyšení před americkým soudem bylo stanoveno na úterý.

Z dokumentů, které firma poskytla při vyhlášení úpadku, vyplývá, že může finanční prostředky dlužit až milionu lidí a firem. Deseti největším věřitelům, které nejmenovala, by měla splatit 1,45 miliardy dolarů. Padesáti největším věřitelům pak dluží téměř 3,1 miliardy dolarů (73,5 miliardy Kč).

Po pádu firmy odstoupil z vedení její zakladatel Sam Bankman-Fried. Na jeho místo nastoupil John Ray, bývalý likvidátor Enronu. V sobotu FTX uvedla, že zahájila revizi svých globálních aktiv a že připravuje prodej nebo reorganizaci některých podniků.

Není jasné, kolik lidé, kteří mají na burze finanční prostředky, dostanou na konci konkurzního řízení zpět. Mnozí odborníci varovali, že to může být jen zlomek toho, co do firmy vložili.

„Nikdy ve své kariéře jsem neviděl tak úplné selhání firemní kontroly a takovou naprostou absenci důvěryhodných finančních informací, jako tomu bylo zde,“ konstatoval Ray. Firemní prostředky se podle něj používaly na nákup osobních věcí a dokonce i domů pro zaměstnance. Kontrola výdajů společnosti neodpovídala standardům firemního vedení financí.

Reklama

Doporučované