Hlavní obsah

Elektrárna Dukovany letos přijala 60 pracovníků, nabere ještě 30

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační snímek.

Reklama

Jaderná elektrárna Dukovany přijala od začátku roku 60 pracovníků, i kvůli odchodům do důchodu. Do konce letoška ještě plánuje nabrat asi tři desítky lidí. Elektrárna funguje od roku 1985.

Článek

Hlavní vlna generační výměny pracovníků se v elektrárně uskutečnila v minulých pěti letech, což se projevilo snížením věkového průměru pracovníků o tři roky na nynějších 44,5 roku.

V elektrárně pracuje 1430 lidí, od roku 2016 nastoupilo 589 nových zaměstnanců. Kromě odchodů do penze vzniklo také 250 nových pracovních míst. „Nárůst způsobily nové bezpečnostní a technické požadavky provozu a posilování útvarů technických kontrol,“ uvedl mluvčí elektrárny Jiří Bezděk.

Za odborníky odcházející do penze zajišťuje elektrárna náhradníky s předstihem. Většina nynějších nových zaměstnanců podle mluvčího nastupuje na provoz, kde budou dva roky v zácviku na pozici, která se uvolní odchodem do důchodu v letech 2022 nebo 2023.

Mezi zaměstnance s nejvyšší odborností patří v elektrárně vedle operátorů blokových dozoren například jaderní fyzici a chemici, uvedl mluvčí. Žen pracovalo na začátku roku přímo v elektrárně 132, v posledních pěti letech jejich počet stoupl o tři desítky. „Jde převážně o pracovnice s technickým vzděláním,“ uvedl Bezděk. Ženy pracují třeba i na pozicích laborantek a jako fyzičky. Ze zaměstnanců elektrárny má 35 procent vysokoškolské vzdělání, 53 procent je středoškoláků.

Kvůli epidemii nemoci covid-19 je v Dukovanech prováděno od loňského listopadu testování na koronavirus. Kvůli nařízenému plošnému testování zaměstnanců teď elektrárna zvyšuje počty testů až na čtyřnásobek, počítá i s využíváním samotestování. Firma ČEZ, která elektrárnu provozuje, uvedla, že zdravotníci do 12. března zvládnou otestovat na covid-19 všechny pracovníky přítomné v elektrárně. „Aktuálně evidujeme počty nemocných pracovníků v řádu jednotek,“ řekl Bezděk.

Čtyři bloky Dukovan byly zprovozněny v letech 1985 až 1987. Dukovany s celkovým výkonem 2040 megawattů pokrývají pětinu spotřeby elektřiny v ČR. Firma ČEZ již dříve uvedla, že chce udržet nynější bloky v chodu 60 let. V Dukovanech také chystá stavbu nového jaderného zdroje, který má vyrábět elektřinu, až budou nynější bloky odstavovány. Finální textová podoba tendru na stavbu bloku Dukovan se aktuálně upřesňuje, uvedl ve středu ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO).

Reklama

Doporučované