Hlavní obsah

Elitní detektiv Komárek, který kritizoval vedení policie, dostal podmínku

Okresní soud pro Prahu západ odsoudil bývalého detektiva ÚOOZ Jiřího Komárka.Video: Hanuš Hanslík

 

Reklama

Komárek byl obžalován za výrok, že je policejní prezident Tomáš Tuhý podezřelý z „brutálního” úniku informací.

Článek

Okresní soud Praha-západ odsoudil bývalého detektiva Jiřího Komárka. Uznal ho vinným a vyměřil mu roční podmíněný trest s dvouletým odkladem.

Případ se týká loňské reorganizace elitních útvarů policie - protikorupčního a protimafiánského.

Komárek byl obžalován za svůj výrok, podle něhož je policejní prezident Tomáš Tuhý podezřelý z „brutálního” úniku informací.

Soud dospěl k závěru, že Komárek chtěl Tuhého záměrně poškodit, aby zabránil právě reorganizaci policejních útvarů.

Detektiv se na místě proti rozsudku odvolal.

Bývalý detektiv však dnes v obsáhlé výpovědi před soudem uvedl, že policejního prezidenta nechtěl nijak poškodit. Jednal prý ve veřejném zájmu, chtěl upozornit na stav Policie ČR a Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Svá slova totiž pronesl v rozjitřené atmosféře, kdy se vedení policie rozhodlo spojit dva elitní policejní útvary pod jednu centrálu a Komárek patřil mezi řadu policistů, kteří tento krok kritizovali.

Komárka se u soudu zastal i jeho někdejší nadřízený, bývalý ředitel Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Robert Šlachta, který byl předvolán jako svědek.

„Komárka jsem zprostil mlčenlivosti v souladu s pokynem policejního prezidenta, kde bylo jasně uvedeno, že s médii mohu komunikovat já nebo mohu pověřit nějakého policistu,“ řekl Šlachta. Komárek za ním prý přišel s tím, že od protimafiánského útvaru odchází a chtěl by se k situaci nějakým způsobem vyjádřit.

I Komárkova obžaloba obsahuje jeho výpověď, kterou policisté zaznamenali při vyšetřování. Seznam zjistil, že Komárek v ní popisuje případy, kdy vedení policie přiznává, že informace z vyšetřovaných případů požadovali tehdejší vrcholní politici.

Video: Co řekl kolegům vyšetřovaný detektiv Komárek

Bývalý detektiv ÚOOZ Jiří Komárek jde k soudu.Video: Radek Nohl

Komárek hned na počátku své výpovědi uvedl, že se vinen necítí.

Výrok o policejním prezidentovi, který po něm mimochodem požaduje 50 tisíc korun jako náhradu nemajetkové újmy, nepopřel.

„Nebylo to ale v úmyslu znevěrohodnit osobu policejního prezidenta jako jednu z osob odpovědnou za reorganizaci části policie,” popřel slova obžaloby. Podle svých slov chtěl upozornit na „špatný” stav policie a inspekce. Ve své obsáhlé výpovědi zmínil například policejní úniky vyšetřované v rámci politicky citlivých kauz Vidkun a Berreta.

Zopakoval, že reorganizace byla spuštěna za účelem odstranění Šlachty a rozprášení jeho protimafiánského útvaru. Jeho cílem však nebylo zastavit reorganizaci, pouze zahájit diskuzi. To, že byla reorganizace přínosná, podle něj není pravda.

Také Šlachta před soudem zkritizoval policejní vedení, které podle něj chtělo mít více informací o citlivých kauzách.

Reklama

Související témata:

Doporučované