Hlavní obsah

Meghan dostala prsten Harryho matky Diany. Proč mu v kapli neslíbila, že bude „poslušná”?

Podívejte se na souhrn z obřadu královské svatby.Video: Marek Baloun, AP

 

Reklama

Britský princ Harry a americká herečka Meghan Markleová se v sobotu vzali na královském hradě Windsor.

Článek

Během hodinu trvajícího obřadu je za přítomnosti 600 hostů z řad královské rodiny i celebrit oddal arcibiskup z Canterbury. Novomanželé budou mít titul vévoda a vévodkyně ze Sussexu.

Podívejte se na speciál Seznam.cz o královské svatbě

Speciál TV Seznam ke královské svatbě.Video: Seznam

Svatba byla jiná, než u královských obřadů bývalo zvykem. Komentátoři například uvedli, že je více „popová”, protože například nebyli pozváni politici, ale spíš společenské celebrity jako Venus Williamsová nebo David Beckham či herec George Clooney.

Šéfreportér Seznamu Jiří Hošek, který komentoval přímý přenos ve studiu Televize Seznam, pak upozornil na další takovou změnu - že z manželského slibu nevěsty vypadlo jedno tradiční slovo...

Princ Harry při čekání na nevěstu vypadal nervózně, komentovali dění v kapli svatého Jiří moderátoři přenosu BBC a všímali si toho také uživatelé sociálních sítí. BBC při pohledu na ženicha a jeho staršího bratra usoudila, že princ William možná Harrymu dává rady na uklidnění. Podobné to bylo v roce 2011, kdy se ženil naopak William, jehož tehdy uklidňoval Harry. Když dnes Meghan přišla k oltáři, Harry jí podle britských médií řekl: „Vypadáš úžasně.“

Harry dal Meghan akvamarinový prsten po své matce

Nevěsta na sobě měla bílé šaty s vlečkou od britské návrhářky Clare Waightové Kellerové, která loni začala pracovat pro módní značku Givenchy. Róba až do pasu lichotivě obepínala postavu, zatímco sukně s protaženou vlečkou splývala v měkkých křivkách díky spodničce z trojí vrstvy hedvábné organzy a tříčtvrteční rukávy dodaly nádech rafinované modernosti. To vše doplnila diamantová tiára vyrobená v roce 1932 pro královnu Marii a závoj zdobený ručně vyšívanými květinami typickými pro jednotlivé země britského Společenství. Prosté, elegantní a ohromující - takové jsou první komentáře módních expertů.

Harry měl na sobě uniformu elitního jezdeckého regimentu označovaného jako Blues and Royals, který je součástí královské gardy.

Během obřadu vystoupil americký biskup Michael Curry, který stojí v čele americké episkopální církve, a sbor zazpíval známou píseň Stand by Me od amerického autora Ben E. Kinga.

„V lásce je síla, nepodceňujte ji. Ví to každý, kdo se někdy zamiloval," řekl Američan v emotivním projevu proneseném rytmickým stylem černošských kazatelů, který do srdce britské monarchie přenesl atmosféru harlemských kostelů s jejich spirituály a gospely. Bezprostřední ohlasy na sociálních sítích Curryho pasovaly bezmála na hlavní hvězdu windsorského obřadu, jež energicky narušila puritánsky upjaté ovzduší ceremoniálu svázaného letitými tradicemi.

Meghanina matka Doria Raglandová po celou dobu obřadu vypadala viditelně dojatá, zatímco ženich a nevěsta se na sebe neustále dívali, usmívali a drželi za ruce. Meghanin otec Thomas Markle ze zdravotních důvodů nedorazil, následně se ale nechal slyšet, že jeho dcera „vypadala úžasně a šťastně".

Meghan nakonec na cestě k oltáři přivedl otec ženicha, princ Charles. Obřadu se účastnila i královna Alžběta II. a její manžel princ Philip.

Třiatřicetiletému Harrymu šel za svědka jeho bratr, princ William. O tři roky starší nevěsta svědkyni neměla - podle britských médií proto, že má hodně přátel a volbou jedné osoby nechtěla nikoho urazit, a také proto, že to nebývá u královských svateb zvykem. Mezi jejími družičkami a mládenci byli dva ze tří potomků prince Williama a jeho manželky Kate - čtyřletý princ George a tříletá princezna Charlotte. Spolu s dalšími osmi dětmi nevěstu doprovázeli k oltáři a nesli její dlouhý závoj.

Mezi přítomnými celebritami byli americká moderátorka Oprah Winfreyová, slavný fotbalista David Beckham s manželkou Victorií, hollywoodský herec George Clooney se ženou Amal, tenistka Serena Williamsová či zpěvák Elton John. Dorazily i dvě Harryho bývalé přítelkyně. Královský pár do prostor hradu pozval rovněž na 2600 členů veřejnosti z řad zaměstnanců charitativních organizací, osob, které se zasloužily o rozvoj místních komunit, mladých lidí a dětí. Mezi pozvanými byla například dvanáctiletá Amelia Thompsonová, která přežila loňský teroristický útok na popovém koncertě v Manchesteru.

Podívejte se, kdo z celebrit byl na královské svatbě.

Video: AP

Po obřadu se Harry a Meghan na schodech před kaplí za jásotu přihlížejících políbili. Harry pak manželce pomohl nastoupit do otevřeného kočáru taženého čtyřspřežím, ve kterém dvojice vyrazila na projížďku po okolí hradu. Po cestě je zdravily tisíce fanoušků královské rodiny, na které se novomanželé neustále usmívali a mávali jim.

Zhruba po půl hodině se vévoda a vévodkyně ze Sussexu vrátili na hrad, kde se pořádá oficiální recepce. V osm večer se uskuteční ještě soukromá párty pro dvě stovky blízkých přátel a rodinných příslušníků v nedalekém sídle Frogmore House.

Do malebného městečka Windsor asi 30 kilometrů západně od Londýna dorazilo na 5000 novinářů a přes 100 000 příznivců koruny. Někteří z nich ve městě i několik nocí spali pod širým nebem, aby si zajistili co nejlepší místo pro sledování dění. Ve městě panují přísná bezpečnostní opatření, policie nasadila ozbrojené hlídky a zavedla bezpečnostní kontroly.

Reklama

Související témata:

Doporučované