Hlavní obsah

Energie prudce zdražují. Havlíček nastínil, jaké rodiny dosáhnou na státní pomoc

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Ministr průmyslu a dopravy Karel Havlíček pracuje na systému dotací kvůli zvyšujícím se cenám energií.

Reklama

Ceny energií jdou nahoru. Vláda chce část přírůstku vykrýt a dává dohromady plán, jak na elektřinu přispět lidem s nízkými příjmy i podnikům. Státní rozpočet by to stálo miliardy korun.

Článek

Prudce rostoucí ceny energií pocítí jak domácnosti, tak firmy. Vláda chce zmírnit dopady zdražení elektřiny a plynu nejvíce zranitelným domácnostem prostřednictvím dotací.

„Cílíme na skupinu, která je nejpostiženější, to znamená spíše tu nízkopříjmovou. Model je založený na emisi energetických voucherů, které by dostávaly rodiny s nižšími příjmy,“ popsal pro SZ Byznys ministr průmyslu a dopravy Karel Havlíček (za ANO).

Systém energetických šeků využívá například Francie. Vláda uvažovala i o snížení DPH u elektřiny, ale v tomto případě by šlo o plošné opatření.

Pomoc s účty za energie už však přinášejí příspěvky na bydlení. Ty jsou určeny pro ty, jejichž nálady na bydlení přesahují 30 procent jejich příjmu a 35 procent, pokud bydlí v Praze. Nové dotace by tak fungovaly ještě nad rámec příspěvků. „Ceny vystřelily a my se chceme chovat korektně. Máme zájem na tom, aby vyšší ceny nedopadly na všechny tak, jako kdybychom do toho nedali vůbec nic,“ uvedl Havlíček.

Odhadujeme, že v příštím roce by nárůst mohl být v průměru okolo 1 500 korun na domácnost.
Karel Havlíček, ministr průmyslu a dopravy

Ministr podotýká, že částka za energii, kterou lidé zaplatí navíc, už není marginální. „Odhadujeme, že v příštím roce by nárůst cen energií mohl být v průměru okolo 1 500 korun na domácnost. Z tohoto přírůstku chceme část zaplatit. Bavíme se řádově o dvoutřetinové kompenzaci,“ plánuje Havlíček. Stát by to podle něj stálo jednotky miliard korun.

Zatím jsou nové dotace na energie pouze v přípravné fázi. Do konce září by vláda chtěla mít odsouhlasený model, aby jej mohla ještě na podzim převést do praxe. „Byl by uvedený tak, aby se to do konce roku všechno stihlo vyplatit,“ uvedl Havlíček.

Kloní se k tomu polovina zemí v EU, tak my bychom neměli být mimo hru a přiměřenou formou nízkopříjmové domácnosti podpořit.
Karel Havlíček, ministr průmyslu a dopravy

Náměstek pro energetiku René Neděla je aktuálně na návštěvě ve Slovinsku, kde model dává dohromady spolu se zástupci ostatních zemí Evropské unie. „Kloní se k tomu polovina zemí v EU, tak my bychom neměli být mimo hru a přiměřenou formou nízkopříjmové domácnosti podpořit,“ uvedl Havlíček.

Zdražení energií se výrazně dotkne také firem. Stát se rozhodl, že v příštím roce vyčlení 27 miliard korun na podporu obnovitelných zdrojů. Část poplatků, které firmy platí za obnovitelné zdroje, se přenesou na stát. Podle Havlíčka tak zaplatí o 17 procent méně.

Ceny elektřiny na burze rostou především kvůli zvyšující se ceně emisních povolenek. Velkoobchodní cena se tak promítne i do účtů domácností a firem. Někteří tuzemští dodavatelé se zdražení energií nevyhnou, a letos na podzim proto budou svým zákazníkům účtovat za elektřinu více než doposud. Očekává se, že v příštím roce cena energií dále poroste.

Reklama

Doporučované