Hlavní obsah

Erupce spalniček v Evropě, počet nakažených stoupl za rok čtyřikrát

Počet nakažených spalničkami v Evropě se oproti roku 2016 zvýšil čtyřikrát.Video: Lukáš Marek, Seznam Zprávy

 

Reklama

Pětatřicet mrtvých a více než 20 000 nemocných si v Evropě loni vyžádaly spalničky.

Článek

Patnáct evropských zemí včetně České republiky loni zaznamenalo velký nárůst onemocnění spalničkami. Po roce 2016, kdy se jejich rozšíření nacházelo na rekordním minimu, se meziroční nárůst vyšplhal na 400 %. Světová zdravotnická organizace (WHO) označila nynější stav za tragický.

Největší přírůstek spalniček hlásí Rumunsko s více než 5500 případy, těsně za ním se nachází Itálie a Ukrajina. V ČR jich bylo nahlášeno 146. WHO tvrdí, že za to může hlavně zvyšující se odpor k očkování.

Nemoc se jednodušeji šíří také do vyloučených lokalit, kde se lidé k očkování ani nedostanou. „Toto krátkodobé selhání nás ale nesmí odradit od poslání stát se generací, která od této nemoci osvobodí naše děti navždy,“ uvedla ve zprávě doktorka Zsuzsanna Jakab (WHO).

Spalničky jsou vysoce infekční virové onemocnění, které může končit smrtí. Projevují se rýmou, kašlem, bolestí, rudnutím očí, vysokou teplotou a červenohnědou vyrážkou. Existuje proti nim ale očkování. To můžou lidé absolvovat v jakémkoli věku. Vážné komplikace se v souvislosti s touto nemocí nejčastěji vyskytují u dětí do pěti let.

Reklama

Doporučované