Hlavní obsah

EU poprvé vrací úder. Uvalila sankce proti kybernetickým zločincům

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Reklama

Evropská unie zahájila tažení proti hackerům a organizacím, které se podílejí na kyberútocích. Subjektům z Číny, Ruska a Severní Koreje hrozí omezení cestování a zmrazení majetku.

Článek

Kybernetické útoky dosud zůstávaly tak trochu stranou zájmu Evropské unie. Tento týden se ale rozhodla rázně zakročit: usnesla se, že zasáhne proti zemím, které jsou podle ní za kyberútoky odpovědné. Uložené sankce mají zahrnovat zákaz cestování a zmrazení majetku. Zprávu přinesla agentura Bloomberg.

Unie se snaží zvýšit svou aktivitu proti kybernetickým hrozbám, odrazovat od nich a samozřejmě na ně také adekvátně reagovat, aby zajistila evropskou bezpečnost a její zájmy. „Sankce jsou jednou z možností nástrojů EU pro kybernetickou diplomacii, které zabraňují škodlivým kybernetickým činnostem namířeným proti EU nebo jejím členským státům. Dnes jsou využity vůbec poprvé,“ uvádí Rada EU v tiskové zprávě zveřejněné na svých webových stránkách.

Prohlášení EU sice neuvádí konkrétní země či osoby, ale podle zdrojů agentury Bloomberg se jedná o subjekty z Ruska, Číny a Severní Koreje. Vůbec první tažení na kybernetickém poli, které Unie zahájila, se mají týkat šesti jednotlivců a tří zmíněných zemí.

Útoky, za které přijdou sankce

Mezi útoky, na které Rada EU reaguje, patří pokus o napadení Organizace pro zákaz chemických zbraní (OPCW), stejně jako útoky známé pod označením WannaCry, NotPetya a Operation Cloud Hopper.

WannaCry je vyděračský software, který napadá počítače operačního systému MS Windows. Od jeho spuštění v roce 2017 je považován za nejvíce destruktivní svého druhu: napadl přes čtvrt milionu počítačů a po zašifrování dat chtěl poplatek 300 dolarů pro jejich odblokování. V případě útoku NotPetya jde o podobné šifrování výrobce malwaru Petaya, který chtěl rovněž peníze.

V případě hackerské kampaně známé pod označením Cloud Hopper se jedná o obvinění dvou čínských občanů z krádeže identity a podvodu. Ti se zaměřili na významné technologické giganty, mezi kterými byly podle agentury Reuters společnosti IBM nebo Hewlett Packard Enterprise. Obviněna byla čínská firma Haitai Technology Development.

Jak uvádí Reuters, obvinění bylo vzneseno také proti společnosti Chosun Expo ze Severní Koreje. Právě tato skupina má být zodpovědná za řadu závažných útoků po celém světě včetně největší kybernetické loupeže 81 milionů dolarů v roce 2016. Chosun Expo má navíc podle EU co do činění s útokem na hollywoodské filmové studio Sony Pictures.

Uvedení sankcí v platnost je ale podmíněno jednomyslným souhlasem celé sedmadvacítky. A tady vyvstává otázka, zda může být potrestána například Čína, která se u některých členů EU jeví jako nedotknutelná – existují obavy z ohrožení vztahů s významným obchodním partnerem a investorem. A pak je tady Rusko, na jehož dodávkách energie je Evropa do značné míry závislá.

Reklama

Doporučované