Hlavní obsah

Babiš k debaklu mlčí. Agrofert už vydal ostré prohlášení

Foto: vlada.cz

Český premiér Andrej Babiš je ve střetu zájmů, shodli se europoslanci.

Reklama

aktualizováno •

Evropský parlament dnes schválil rezoluci odsuzující střet zájmů českého premiéra. Stanovisko europoslanců tak dokazuje, že nejde jen o „hon na čarodějnice“, jak o něm mluví Babiš. Pro hlasovali i poslanci z frakce, kde je ANO.

Článek

Iniciátorka rezoluce Monika Hohlmeierová je zmatená, čeští europoslanci Mikuláš Peksa a Tomáš Zdechovský jsou vlastizrádci. I taková slova zazněla v posledních měsících od premiéra Andreje Babiše. Jeho útoky na autory rezoluce o střetu zájmů ale v pátek večer europoslance nepřesvědčily - rezoluci nakonec sněm schválil 510 hlasy. Proti se vyslovilo 53 poslanců a 101 z nich se hlasování zdrželo.

Už před samotným schvalováním 50bodového dokumentu (přečtěte si ho zde) hovořily zdroje z Evropského parlamentu o vzácné shodě napříč poslaneckými skupinami. To se dnes potvrdilo a Babiš velké zastání mezi europoslanci nenašel.

Rezoluce sice jen vyjadřuje názor poslanců a nemá tedy právní závaznost, pro českého premiéra je ale její schválení i tak velkým problémem. Europoslanci totiž vyzývají k akci nejenom české úřady, ale i Evropskou komisi. „Evropský parlament vyzývá Komisi, aby důkladně dohlížela na postup vyplácení plateb v České republice, a to zejména u plateb z fondů EU, které jsou vypláceny podnikům, jež přímo či nepřímo vlastní premiér nebo jiný člen vlády zapojený do plnění rozpočtu,“ píše se například v rezoluci.

Český premiér Andrej Babiš se k rezoluci nevyjádřil. Stanovisko naopak zveřejnil samotný Agrofert.

Společnosti se nelíbí, že firmu nikdo z Evropského parlamentu neoslovil. Má dojem, že se evropští poslanci nechali zneužít k útoku na Agrofert. Firma to uvedla v prohlášení, které ČTK poskytl její mluvčí Karel Hanzelka.

Agrofert uvedl, že ho usnesení překvapilo. „Ačkoli bylo předem připraveno, nikdo nás nepožádal o stanovisko,“ napsala firma v prohlášení. Společnost podle něj nikdo nekontaktoval ani v době mise rozpočtového výboru EP do České republiky. „Kdyby k setkání došlo a kdybychom mohli na otázky zástupců Evropského parlamentu odpovědět, jsme hluboce přesvědčeni, že by k přijetí takového usnesení nemohlo dojít,“ uvedl Agrofert. „Jednalo se o nás bez nás, což považujeme za skandální a z hlediska fungování evropského společenství za bezprecedentní,“ uvádí prohlášení.

Dvanáctistránkový dokument má celkem 50 bodů. Hned ten první se zabývá dotační kauzou Čapí hnízdo a zprávou OLAF. Evropský parlament dále odsuzuje „všechny možné situace střetu zájmů, které by mohly ohrozit plnění rozpočtu EU a podkopat důvěru občanů EU v náležitou správu peněz daňových poplatníků“.

Evropský parlament „vyjadřuje politování nad tím, že Andrej Babiš jako předseda vlády (a dříve jako předseda Rady pro evropské strukturální a investiční fondy) byl a stále je aktivně zapojen do plnění rozpočtu EU v České republice, přestože stále ovládá koncern Agrofert“.

Část opozice výsledek hlasování o Babišovi nepřekvapil

Část opozice není výsledkem dnešního hlasování Evropského parlamentu k možnému střetu zájmů premiéra Andreje Babiše (ANO) překvapena. Hlasování podle nich potvrzuje, že český ministerský předseda je ve střetu zájmů.

Předseda ODS Petr Fiala uvedl, že hlasování není žádným překvapením. „Andrej Babiš dělá České republice ostudu v zahraničí dlouhodobě. Jeho střet zájmů je evidentní, nepřekvapuje mě, že Evropský parlament přijal tuto rezoluci a žádá zastavení veškerých dotací,“ poznamenal. „Rozumím tomu, jde o evropské peníze, ale situaci si musíme vyřešit sami doma - věřím, že porážka ANO v nadcházejících senátních a krajských volbách bude předehrou před volbami parlamentními, které odstraní Andreje Babiš definitivně od moci. ODS pro to udělá maximum,“ dodal. Na twitteru Fiala dodal, že rezoluce oslabuje Babišovu politickou sílu při vyjednávání v Evropské unii ve chvíli, „kdy jde o hodně“.

Šéf Pirátů Ivan Bartoš poznamenal, že EP „přelomovou rezoluci“ odhlasoval silnou většinou. „Evropa se touto rezolucí shodla, že Andrej Babiš je ve střetu zájmů a že je třeba tento problém odstranit co nejrychleji,“ napsal ČTK. Rezoluce podle něj opět potvrzuje, že premiér kontroluje holding Agrofert a přitom má zároveň vliv na rozdělování evropských peněz v Česku. Připomněl, že Piráti se kvůli této záležitosti obrátili na Evropskou komisi.

„Schválená rezoluce však není jen o českém premiérovi, ale o špatně nastaveném systému, který je možné takto zneužívat. Je na čase to ukončit, a odblokovat tím i Českou republiku,“ dodal šéf Pirátů. Podotkl, že pirátští europoslanci připravili konkrétní návrhy, kterými se bude zabývat Evropská komise, Evropská rada i česká vláda.

Anketa

Je podle vás český premiér ve střetu zájmů?
Ano
61,6 %
Ne
38,4 %
Celkem hlasovalo 27619 čtenářů.

Podle předsedkyně TOP 09 Markéty Adamové Pekarové rozhodnutí EP potvrdilo, co TOP 09 dlouho říká. „Andrej Babiš si musí vybrat - buď bude premiér, nebo velkopodnikatel. Obojí současně poškozuje ČR doma i v zahraničí. Jeho byznys je ovšem na dotacích postaven, proto do politiky vstoupil. A teď celá Evropa ví, že je žábou na prameni,“ napsala ČTK.

Předseda komunistů Vojtěch Filip se chce k rezoluci vyjádřit až po jejím prostudování. „Jen připomínám, že takové usnesení nemá na český právní řád žádný význam. Otázka patří do národního zákonodárství,“ sdělil ČTK.

Podle předsedy SPD Tomia Okamury nemá o vnitřních záležitostech ČR a o činnosti českých občanů na území ČR rozhodovat Brusel. „Ve věci střetu zájmů předsedy vlády Andreje Babiše nechť rozhodne český soud, podle českých zákonů. Na rozhodnutí soudu stále čekáme,“ napsal.

Reklama

Doporučované