Hlavní obsah

Europoslanec Pospíšil leží s covidem na kyslíku v nemocnici

Foto: Vojtěch Veškrna, Seznam Zprávy

Jiří Pospíšil se léči s koronavirem ve Fakultní nemocnici v Motole.

Reklama

Český europoslanec a zastupitel hlavního města Jiří Pospíšil je kvůli nákaze koronavirem v péči lékařů ve Fakultní nemocnici v Motole.

Článek

Zdravotní stav českého europoslance a pražského zastupitele Jiřího Pospíšila (TOP 09), který před několika dny oznámil, že se nakazil novým typem koronaviru, se zkomplikoval.

Jiří Pospíšil se nejprve s nemocí covid-19 léčil zhruba týden doma. „Měl jsem téměř permanentně 39 (stupňů) horečky, dostal jsem zápal plic a začal mít problémy s dýcháním,“ uvedl pro Seznam Zprávy.

V současné době je bývalý ministr spravedlnosti v pražské Fakultní nemocnici v Motole, kde o něj pečuje personál jednotky intenzivní péče.

„Jsem na kyslíku,“ sdělil Seznam Zprávám o svém stavu europoslanec.

Jiří Pospíšil není prvním politikem, který se nakazil koronavirem, průběh jeho nemoci je však vážnější než u většiny dosud postižených kolegů.

Se stejným onemocněním se léčila také poslankyně a exministryně obrany Karla Šlechtová (ANO). I ta si stěžovala na horečky. Nemoc covid-19 u ní doprovázely také bolesti kloubů a svalů, hůře se jí dýchalo.

Naopak u dalších dvou poslanců Marka Výborného (KDU-ČSL) a Františka Navrkala (Piráti) mělo onemocnění lehký - téměř bezpříznakový - průběh.

Koronavirem se v uplynulých týdnech nakazili také další významní čeští úředníci - hlavní hygienička Jarmila Rážová, šéf Ústavu zdravotnických informací a statistiky Ladislav Dušek nebo ředitel Státního zdravotního ústavu Pavel Březovský.

Rážová se už po onemocnění podle svých slov vrátila zpět na Ministerstvo zdravotnictví.

Prudký nárůst nakažených v Česku vedl tuto středu k razantnímu omezení škol či sportovních a kulturních akcí.

Nákaza ovlivňuje i nadcházející volby, lidé v karanténě museli ve středu hlasovat na předem vymezených místech z automobilu. Sociální demokraté dnes kvůli epidemiologické situaci zrušili tradiční volební studio, kde politici ve druhý den voleb obvykle očekávají výsledky sčítání hlasů.

Stranický volební štáb měl být v Lidovém domě, ale místo toho ho koaliční vládní strana bude přenášet v online vysílání.

Reklama

Doporučované