Hlavní obsah

Evropo, pozor! Je tu velké riziko podzimní vlny covidu, varuje WHO

Foto: Profimedia.cz

Hans Kluge, šéf evropské pobočky WHO, v červnu roku 2021.

Reklama

Světová zdravotnická organizace (WHO) ve čtvrtek vyzvala Evropany, aby během letních prázdnin cestovali zodpovědně, a varovala před nebezpečím v podobě koronavirové varianty delta.

Článek

Napříč Evropou klesají počty nakažených, hospitalizací i úmrtí v souvislosti s covidem-19. WHO přesto nepolevuje ze své ostražitosti a varuje před rizikem „smrtelného podzimu“, které je prý i nadále vysoké. Důvodem je otevírání hranic jednotlivých zemí i postup nakažlivější mutace koronaviru, kterou je varianta delta, dříve známá jako indická.

„V souvislosti s rostoucím množstvím společenských setkání, větší mobilitou populace a velkými festivaly a sportovními turnaji, které se budou konat v nadcházejících dnech a týdnech, vyzývá WHO Europe k opatrnosti,“ sdělil na tiskové konferenci šéf evropské odnože WHO Hans Kluge.

Mutace a jejich nová označení

Světová zdravotnická organizace (WHO) na konci května představila nový systém pro pojmenovávání různých variant koronaviru a dosavadní názvy nahradila písmeny řecké abecedy. Důvodem k takovému kroku byla snaha zjednodušit vědecké názvy a vyhnout se stigmatizaci jednotlivých zemí, kterým byly mutace připisovány kvůli prvotní detekci.

B.1.1.7 („britská mutace“) – alfa

B.1.351 („jihoafrická mutace“) – beta

P.1 („brazilská mutace“) – gama

B.1.617.2 („indická mutace“) – delta

„Všichni bychom měli uznat pokrok, kterého dosáhla většina zemí v regionu, musíme ale také uznat, že v žádném případě nejsme mimo nebezpečí,“ pronesl Kluge, který mimo jiné vyzval také k zodpovědnosti během letního cestování. K opatrnému postupu pak vyzval i jednotlivé vlády. „Už jsme si tím jednou prošli. (…) Neudělejme tu stejnou chybu,“ pronesl s odkazem na dění v průběhu minulého léta, jehož částečným důsledkem byla vysoká čísla na podzim a v zimě roku 2020.

Varování přišlo v době, kdy se počet nových přírůstků nakažených na většině kontinentu i nadále propadá do nižších hodnot. V některých oblastech dokonce klesl na nejnižší úroveň od srpna, upozorňuje britský list The Guardian. Řada vlád se tak pustila na cestu rozvolňování opatření.

Znepokojení podle vysoce postavené pracovnice WHO Catherine Smallwoodové i Hanse Kluga způsobuje zejména mutace delta, která byla poprvé zaznamenána na území Indie a která by měla být nakažlivější než mutace jiné. Podle Smallwoodové zatím tato mutace na evropském území nepřevládá, v některých zemích už ale nahradila dosud dominující variantu alfa.

Pokud se rozhodnete cestovat, udělejte to zodpovědně. Buďte si vědomi rizik. Použijte zdravý rozum a neohrožujte to, co jsme si těžce vydřeli.
Hans Kluge, šéf evropské pobočky WHO

Řešením je podle Klugeho to, aby se vlády evropských zemí pevně držely ochranných opatření. Navzdory tomu, že případy nákazy klesají, by tak úřady měly být připraveny rychle reagovat na jakékoli známky narůstající infekce a měly by být schopny rozšířit testování či zintenzivnit trasování kontaktů.

Za nejvyšší prioritu však WHO považuje ochranu lidí z prioritních skupin, jako jsou pracovníci v první linii či senioři. Mnoho osob starších 60 let totiž podle již zmíněných pracovníků organizace i nadále zůstává nechráněno kvůli absenci očkování. Alespoň jednu dávku vakcíny dostalo v Evropě přibližně 30 % osob, plně naočkováno je asi 17 %. Ná základě těchto čísel tak možnost další koronavirové vlny stále leží na stole.

Reklama

Doporučované