Hlavní obsah

Evropská unie chce chránit názvy některých potravin. Například sýrů „feta“ nebo „gorgonzola“

Evropská unie požaduje ochranu řady produktů s ohledem na „zeměpisné označení“ výrobků. Patří mezi ně například sýr feta.

Reklama

Evropská unie chce zakázat australským podnikatelům, aby označovali výrobky názvy sýrů jako je například „feta” nebo „gorgonzola”.

Článek

Australská vláda zveřejnila seznam více než čtyř stovek potravin a nápojů, jejichž názvy by Evropská unie chtěla chránit. Tedy aby je australští obchodníci nenazývali tak, jako je běžné v Evropě. Kromě sýrů jde například i o „irský krém“, „skotskou whisky“ a nebo „Grappu“.

Austrálie začala s Evropskou unií jednat o dohodě o volném obchodu už minulý rok. Australské ministerstvo zahraničních věcí se domnívá, že dohoda o volném obchodu poskytne vývozcům této země ještě větší výhodu na trhu s více než 500 miliony spotřebitelů.

V rámci dohody ale Evropská unie požaduje ochranu řady produktů s ohledem na „zeměpisné označení“ výrobků. Brání tak tradiční lokální výrobce a jejich kvalitní výrobky. Austrálie už na některé změny v názvech produktů přistoupila. Patří mezi ně například šampaňské.

Pokud země přistoupí na dohodu, budou muset australští výrobci sýrů například z názvu „feta” přejít na něco jako „australská feta”, píše CNN.

Je tomu tak proto, že i když tamní výrobci používají stejné procesy jako ti v Evropské unii, sýr není vyroben v dané zeměpisné oblasti, která za kvalitu potraviny zodpovídá.

Národní federace zemědělců již naznačila, že je znepokojena omezeními zeměpisného označení. Začátkem tohoto roku uvedla, že omezení například slova „feta“ by pro australské zemědělce vyrábějící mléko a mléčné výrobky měla „hrozné následky“.

Podle statistik Dairy Australia byl mezi červencem 2017 a červnem 2018 vyvezen z Austrálie sýr v hodnotě 639 milionů dolarů. To je v přepočtu 14,7 miliard korun.

Reklama

Doporučované