Hlavní obsah

Evropská unie nakoupí dalších 300 milionů dávek vakcíny

Foto: Centers for Disease Control and Prevention

Ilustrační fotografie.

Reklama

Evropská unie nakoupí přibližně 300 milionů dávek vakcín na koronavirus u firem Sanofi a GSK. EU dříve uzavřela podobnou dohodu o nákupu 400 milionů dávek také se společností AstraZeneca.

Článek

Evropská unie potvrdila, že koupí vakcínu proti nemoci covid-19, kterou vyvíjejí farmaceutické firmy Sanofi a GSK. Informovala o tom dnes agentura Reuters. GSK na svém webu uvádí, že obě strany podepsaly předběžnou smlouvu o nákupu až 300 milionů dávek připravované vakcíny. Dneškem zároveň končí lhůta, v níž se mohou členové Světové zdravotnické organizace (WHO) zapojit do iniciativy COVAX. Jejím cílem je imunizace populace prostřednictvím nákupu vakcín a jejich spravedlivá a efektivní distribuce.

Vakcína vyvíjená ve spolupráci francouzské Sanofi a britské GSK by mohla být schválena příští rok. Výměnou za právo na nákup vakcíny bude Evropská komise (EK) financovat část nákladů na její výrobu. Jednotlivé dávky budou kupovat členské země.

O asistenci zprostředkovanou iniciativou COVAX Světové zdravotnické organizace zatím projevilo zájem 92 rozvojových zemí. Dalších 80 vyspělých zemí dalo najevo zájem, ale mnoho se jich nezapojilo a snaží se vyjednat si dodávky vakcín samostatně, upozornila agentura Reuters. Francie ve čtvrtek oznámila, že se zúčastní financování schématu, ale nebude přes něj vakcínu získávat.

Proti covidu-19 zatím neexistuje žádná mezinárodně schválená vakcína. Mnoho očkovacích látek je ale v různém stadiu vývoje a testování. EU dříve uzavřela podobnou dohodu o nákupu 400 milionů dávek také se společností AstraZeneca.

Firmy Sanofi a GSK už dříve podepsaly se Spojenými státy smlouvu na dodávku 100 milionů dávek s možností zvýšení o dalších 500 milionů dávek. Dalších 60 milionů si zajistila Británie.

Reklama

Doporučované