Hlavní obsah

Očkování pro všechny bude nejdříve za čtyři roky, varuje výrobce vakcín

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Unsplash - CDC

Ilustrační fotografie.

Reklama

Indická společnost Serum Institute, která je největším výrobcem vakcín na světě, varuje, že je nedostatek kapacit pro celosvětovou výrobu. To by mohlo znamenat, že až v roce 2024 by mohl každý člověk na Zemi dostat svou dávku.

Článek

Vývoj vakcíny je pouze prvním z kroků k překonání pandemie koronaviru, další problém nastává s jejich výrobou.

Indická společnost Serum Institute, která je největším výrobcem vakcín na světě, podle Financial Times varovala, že ke všem lidem na světě by se mohla vakcína proti koronaviru dostat až okolo roku 2024.

Podle generálního ředitele společnosti Adara Poonawally farmaceutické společnosti nedostatečně navyšují své výrobní kapacity, a tím pádem si někteří lidé budou muset na svou dávku vakcíny počkat roky.

„Potrvá to čtyři až pět let, než budou mít všichni na této planetě vakcínu,“ uvedl pro Financial Times Adar Poonawalla. Šéf Serum Institute také odhaduje, že očkování bude rozděleno na dvě dávky tak, jako je tomu například u spalniček.

Serum Institute

Indická společnost Serum Institute byla založena v roce 1966 a v současnosti se jedná o největšího výrobce vakcín na světě podle vyrobených dávek. Vyrobí jich okolo 1,5 miliardy za rok. Na vakcíně proti onemocnění covid-19 spolupracuje s pěti mezinárodními farmaceutickými firmami, včetně společností AstraZeneca a Novavax. Nyní uvažuje i o ruské vakcíně Sputnik V.

Poonawalla také řekl, že výrobní závazky spojené s vakcínou nyní dalece přesahují kapacity výrobců. „Vím, že všichni chtějí být v tomhle optimističtí, ale neslyšel jsem o nikom, kdo by se k této úrovni výroby alespoň přiblížil,“ pokračoval generální ředitel. Serum Institute obstarává dodávky vakcín do velké části rozvojových zemí, podle jejich dohody s AstraZeneca přesněji do 68 státu a podle dohody se společností Novavax pro 92 zemí.

V květnu hlavní vědec Světové zdravotnické organizace předpovídal, že dostat virus pod kontrolu potrvá čtyři až pět let a že prozatím se vakcína jeví jako nejlepší řešení, i když nejde o žádné univerzální řešení.

Za předpokladu, že budou existovat dvě a více očkování se 75procentní úspěšností na covid-19, mohly by se dostat dávky vakcín třem čtvrtinám globální populace do poloviny roku 2023, tvrdí výkonný ředitel Nadace pro výzkum vakcín v USA Peter Hale.

„To by mělo stačit k omezení šíření infekce a zastavení pandemie,“ uvedl pro Financial Times Hale. „Ale rozhodně to nebude stačit na vymýcení viru,“ varoval dále.

Finální sprint

O investicích do navýšení produkce mluví Adar Poonawalla s několik fondy, mezi nimiž figurují jména jako Saúdskoarabský veřejný investiční fond, investiční holdingová společnost ADQ i americká soukromá kapitálová společnost TPG. Dle jeho slov by společnost Serum Institute potřebovala dalších 600 milionů dolarů, aby se navýšil počet vyrobených vakcín na jednu miliardu.

„Hledáme kapitál, abychom mohli v tomto měřítku fungovat další rok až dva,“ komentoval Poonawalla.

V současnosti je ve třetí fázi vývoje vakcín devět společností, jak uvádí deník The Guardian, a celkem se vývoje účastní okolo 170 týmů. Ve třetí fázi se vakcína podává tisícům lidí, aby se potvrdila její bezpečnost i účinnost. Zanedbány nesmí být ani ty nejvzácnější vedlejší příznaky. Poslední fáze také zahrnuje kontrolní skupinu lidí, kteří dostávají placebo.

Reklama

Doporučované