Hlavní obsah

Evropské firmy se stahují z Íránu kvůli americkým sankcím. S USA promluvíme, říká Merkelová

Video: Jan Marek, AP, Reuters

 

Reklama

Všechny členské státy EU stále podporují Íránskou jadernou dohodu, řekla v úterý dle agentury Reuters německá kancléřka Angela Merkelová. Dále také dodala, že o odstoupení Donalda Trumpa od dohody chtějí stále jednat s Washingtonem.

Článek

„Všechny členské státy Evropské unie stále podporují tuto dohodu, a to i přesto, že Spojené státy americké se tak nerozhodly, a budeme pokračovat v našem snažení s nimi tuto problematiku řešit,” řekla Merkelová novinářům po schůzi vedené EU v hlavním městě Bulharska Sofii.

Německá kancléřka také dodala, že její plánované setkání s ruským prezidentem Vladimirem Putinem v pátek není nijak spojené s problémy Evropské unie s americkým prezidentem Donaldem Trumpem.

Na ukončení spolupráce s Íránem se připravuje stále více evropských firem

Ve středu oznámila možný odchod z Íránu francouzská energetická firma Total a ve čtvrtek se stejně vyjádřila i dánská přepravní společnost A. P. Moller-Maersk.

Opačnou cestou se však vydali Britové, když íránská státní televize ve čtvrtek oznámila, že Írán podepsal předběžnou dohodu o rozvoji ropného pole s britským konsorciem Pergas.

Mělo by jít o první takovou dohodu mezi Íránem a firmou ze země, která je hlavním západním spojencem USA od odstoupení Washingtonu od jaderné dohody. Pokud se projekt uskuteční, bude vyžadovat investici více než jedné miliardy dolarů.

EU musí ochránit své firmy podnikající s Íránem, říká Macron

Francouzský prezident Emmanuel Macron ve čtvrtek uvedl, že Evropská unie musí ochránit své firmy, které podnikají s Íránem, před americkými sankcemi. Dodal však, že chápe, že velké firmy chtějí ochránit své vlastní zájmy a raději z Íránu odejdou.

Mezi další společnosti, které varovaly, že budou muset ukončit podnikání s Íránem po znovuzavedení sankcí, jsou i německá pojišťovna Allianz, Siemens či provozovatel ropných tankerů Maersk Tankers.

Cílem amerických sankcí je omezit firmy z jakékoliv země, aby obchodovaly s Íránem tím, že jim zakáže využívat při jejich operacích americké banky. Pergas však zřejmě příliš nepodniká s USA, což mu dává více svobody k podnikání v Íránu, napsaly agentury AP a Reuters.

Reklama

Doporučované