Hlavní obsah

Exkluzivně: Jak je ohrožen výkon funkce Andreje Babiše

Foto: vlada.cz

Oficiální český překlad závěrečného auditu Evropské komise ke střetu zájmů Andreje Babiše čítá včetně příloh 237 stran.

Reklama

237 stran, kvůli kterým běží Česku dvouměsíční lhůta, v níž má řešit premiérův střet zájmů. Projděte si oficiální překlad bruselského auditu.

Článek

A. Babiš ovládá Agrofert. A. Babiš jakožto veřejný funkcionář porušoval § 4 odst. 1 zákona o střetu zájmů. Během období, jehož se audit týká, byl ohrožen nestranný a objektivní výkon funkcí A. Babiše (jako předsedy vlády, předsedy Rady pro ESI fondy, ministra financí a místopředsedy vlády).

Tyto věty obsahuje oficiální verze překladu závěrečné zprávy auditorů Evropské komise, která se zabývala střetem zájmů českého premiéra a dotacemi pro holding Agrofert, jenž Andrej Babiš zaparkoval do svěřenských fondů. Dokument, který obdržely české úřady na počátku měsíce, se nyní podařilo získat Seznam Zprávám. Kompletní znění si můžete projít v následující fotogalerii.

+233

Seznam Zprávy již před Vánoci a těsně po Novém roce zveřejnily kompletní překlad výbušného závěru prověrky, který předaly ke zpracování profesionálním překladatelům.

Z českého překladu je jednoznačné, že se auditoři při svých formulacích nedrželi zpátky a svá zjištění „nezabalili“ do diplomatické řeči. Píší o využívání bílých koní.

Také podrobně dokazují, proč jsou si jisti, že český premiér nevyhověl zákonu o střetu zájmů tím, že vložil Agrofert do svěřenských fondů.

Andrej Babiš opakovaně odmítl závěry auditorů. Česká republika se podle něj bude snažit ještě jejich verdikt zvrátit. Předáním oficiálního překladu, konkrétně od 5. února, začala běžet 60denní lhůta, kdy má Praha Bruselu odpovědět, jak se závěry auditu naloží. Má například přesně uvést, jak zamezí napříště střetu zájmů svého premiéra.

Po dvouměsíční lhůtě, kterou má Česko na reakci od převzetí českého překladu anglické verze auditu, rozhodne Brusel o dalším postupu v závislosti na odpovědi Prahy. Komise může pozvat zástupce českých úřadů na slyšení, případně zahájit smírčí řízení. Obě strany se poté mohou další měsíce dohadovat o částce, která by měla být vrácena do unijních fondů.

Prozatím jde o několik stovek milionů korun.

Zprávou se nyní bude zabývat i senátní komise vedená Zdeňkem Nytrou za ODS. Ta ji dostala od pražského magistrátu až nyní. Přitom vznikla již před osmi měsíci a neúspěšně o dokument v anglickém originále žádala příslušná ministerstva.

EK v současnosti dokončuje i druhý audit, který se týká přímých zemědělských financí pro holding Agrofert. Hotov by měl být během února, uvedla ČTK.

Reklama

Doporučované