Hlavní obsah

Vláda očekává spuštění komerčních 5G sítí v Česku do roku 2024

Na konferenci vystoupil premiér Andrej Babiš (ANO) či ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD). Proslovy pronesli v angličtině.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Operátoři mají spustit 5G sítě do roku 2024. Premiér Andrej Babiš to uvedl v zahajovacím projevu dvoudenní pražské konference o zavádění 5G sítí a s tím spojených bezpečnostních opatřeních.

Článek

„Očekávám, že pásmo pro 5G sítě bude rozděleno mezi operátory v roce 2020 po aukci kmitočtů v listopadu,“ uvedl Babiš. Vláda předpokládá, že chystaná aukce kmitočtů pro rychlé mobilní sítě 5G v pásmech 700 MHz a 3,5 GHz by mohla vynést kolem osmi miliard korun, podobně jako předchozí soutěž o frekvence pro LTE v roce 2013.

Následně po vydražení kmitočtů operátoři dostanou podle Babiše čas do roku 2024 na spuštění sítí pro komerční provoz.

Babiš v zahajovacím projevu na pražské konferenci uvedl, že nástup sítí 5G posune vpřed všechna odvětví včetně výroby, energetiky či zemědělství. „Od vysokorychlostních technologií se očekává, že přinesou digitální evoluci, budou stimulovat hospodářský růst, inovace a blahobyt. Ta změna bude větší než nástup mobilních telefonů,“ prohlásil.

Viceprezident Huawei pro Seznam Zprávy: Počítáme se stavbou evropských 5G sítí.Video: Aleš Černý, Seznam Zprávy

Premiér apeloval na změnu způsobu spolupráce na úrovni kybernetické bezpečnosti. „Již dnes chráníme sítě proti špionáži, kybernetickému zločinu a průmyslové systémy před napadením. Toto se s 5G změní. Ochranou sítě páté generace budeme chránit samotnou strukturu naší společnosti, naši schopnost rozvíjet se, nebo dokonce existovat,“ uvedl premiér.

Experti ze tří desítek zemí Evropské unie, NATO a Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) přijeli do Prahy jednat o zajištění bezpečnosti při zavádění mobilních sítí páté generace (5G). Cílem konference pořádané ministerstvem zahraničí je najít nezávazné obecné principy pro spuštění sítí 5G, které budou řešit bezpečnostní, technické i ekonomické aspekty přechodu. Na konferenci vystoupil i ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD).

V debatě o sítích 5G se často mluví o čínské společnosti Huawei, před jejímiž výrobky například varoval český Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB).

Petříček ale zdůraznil, že konference není zaměřena proti žádnému státu ani žádné firmě. Čína mezi pozvanými účastníky není, protože nepatří mezi podobně smýšlející státy v oblasti kybernetické bezpečnosti a ohledně sítí 5G se už rozhodla, jak bude postupovat, totiž že se bude spoléhat na vlastní firmy.

Agentura Reuters v polovině dubna s odvoláním na americké vládní činitele napsala, že USA budou chtít konferenci využít k prosazení jednotného tvrdého postupu proti čínským výrobcům komunikačních technologií. Tento týden Spojené státy uvedly, že přehodnotí sdílení informací se zeměmi, které budou v budoucích sítích 5G využívat technologii od Huawei.

Reklama

Doporučované