Hlavní obsah

Expremiér Topolánek chystá vlastní televizní show

Mirek Topolánek ve studiu Burza.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Bývalý český premiér a neúspěšný prezidentský kandidát Mirek Topolánek se chystá na kariéru televizního moderátora. Někdejší předseda ODS, který po odchodu z aktivní politiky pracuje pro energetickou skupinu EPH, připravuje vlastní talk show pro internetovou televizi svého zaměstnavatele, miliardáře Daniela Křetínského.

Článek

Topolánek své plány Seznamu potvrdil v rozhovoru pro pořad Špičky byznysu. Podle jeho slov se už natáčí znělka na jeho novou talk show a přípravy jsou v plném proudu.

Jak Topolánek vysvětluje, půjde o neformálně laděné rozhovory, v nichž nemá hrát hlavní roli politika. „Máme už natočený pilotní díl a něco do znělky,“ říká. „Nepůjde o klasický diskuzní nebo politický formát. Mně v mediálním prostoru chybí lehčí diskuze o závažných věcech, můj pořad bude víc o lidech než o politice,“ dodal.

Inspiroval se prý legendární show Larryho Kinga na americké CNN. A také rozhovory v imaginárním baru Krásný ztráty, které několik let vedl v České televizi zpěvák Michal Prokop – mimochodem také bývalý politik.

Topolánek nedávno oznámil svůj odchod z vedení Teplárenského sdružení, lobbistické asociace zastřešující teplárenské firmy včetně Křetínského Elektráren Opatovice. Křetínského zájmy v Teplárenském sdružení hájil celých sedm let.

Svůj odchod vysvětlil prohlášením, že „je čas na nové výzvy“. Dal se od něj čekat další pokus o návrat do politiky, například v letošních volbách do Evropského parlamentu, v němž čeští energetici potřebují mít silné a vlivné zastánce. Topolánek ale prohlašuje, že po loňské zkušenosti s prezidentskou kandidaturou už politiku zkoušet nechce.

Připomeňte si: Jak dělal Mirek Topolánek prezidentskou kampaň.Video: Václav Dolejší

Jeho hlavním profesním zájmem zůstává energetika. Topolánek je dál manažerem v Křetínského obřím holdingu EPH, například členem představenstva Křetínského klíčové plynárenské firmy Eustream. Otázka je, na jak dlouho.

Až dosud byl Topolánek považován za klíčového exkluzivního lobbistu miliardáře Křetínského, který skupuje teplárny, elektrárny a doly po celé Evropě. Křetínský potřebuje lidi, jejichž prostřednictvím by ovlivňoval jak evropskou, tak českou energetickou politiku. Bývalý premiér, který v roce 2009 řídil české předsednictví EU a má z té doby exkluzivní kontakty, se pro to zdá být ideální osobou.

Jenomže s postupujícími lety Topolánek zřejmě ztrácí jako lobbista na ceně. Navíc – podle jednoho ze zdrojů Seznamu je nekonvenční expremiér, otevřený odpůrce evropské klimatické politiky, kritik českého premiéra Andreje Babiše a provokatér na sociálních sítích už nějakou dobu obtížně přijatelný pro Křetínského zahraniční partnery z australské banky Macquarie.

Australané drží od předloňska 31procentní podíl v klíčové firmě Křetínského holdingu EP Infrastructure. A Topolánek, známý svou otevřeností i prostořekostí, je na australskou nadnárodní korporaci příliš nekonvenční.

I to vysvětluje, proč se Topolánek pouští ve 63 letech na zcela novou profesní půdu. Jeho originalita, prostořekost, přímost a znalost zákulisí české společnosti pro něj jako moderátora společenské talk show může být větším přínosem než v politickém lobbingu.

Topolánkův zaměstnavatel Daniel Křetínský ovládá skupinu Mall – spolu s nejbohatším Čechem Petrem Kellnerem. Součástí Mall Group je i Mall TV, zda bude Topolánkův pořad v jejím programu, zatím není jisté.

Topolánek jako moderátor ovšem nebude tváří hlavní Křetínského mediální skupiny, jíž je přední domácí vydavatelský dům CNC, jemuž patří například nejčtenější český deník Blesk, zpravodajské weby info.cz či e15.cz a který rozvíjí vlastní videoformáty. CNC je Křetínského hlavním prostředkem k prosazování společenského vlivu. Výraznou tvář bývalého premiéra ale zatím využívat nehodlá.

Reklama

Doporučované