Hlavní obsah

ExxonMobil a Chevron jednaly po 110 letech o znovuspojení. Vznikl by gigant

Foto: Pixabay.com

Rok 2020 byl pro ropný průmysl katastrofou a nutil jej ke snižování nákladů.

Reklama

Potomci monopolu Standard Oil se možná spojí. Loni o tom jednali šéfové těžebních firem ExxonMobil a Chevron. Vznikl by ropný gigant s hodnotou vyšší než 350 miliard dolarů.

Článek

Když pandemie covidu-19 srazila poptávku po ropě a zemním plynu, těžebním společnostem nastaly těžké časy. To přimělo generální ředitele ropných gigantů ExxonMobil a Chevron v minulém roce jednat o spojení dvou největších amerických ropných společností.

Hovory mezi Mikem Wirthem, ředitelem Chevronu, a Darrenem Woodsem, ředitelem ExxonMobilu, už v tuto chvíli neprobíhají. Agentura Bloomberg však s odkazem na Dow Jones uvedla, že není vyloučeno, že se firmy k debatám o spojení v budoucnu vrátí. Společnosti ExxonMobil i Chevron odmítly zprávu Dow Jones komentovat.

Kombinace těchto dvou společností by byla největší transakcí, jakou kdy energetický průmysl zažil. Spojení by vytvořilo obra s tržní kapitalizací větší než 350 miliard dolarů, čímž přesáhne hodnotu i výnosy ropné korporace Saudi Aramco.

Tržní hodnota ExxonMobilu nyní dosahuje 190 miliard dolarů, Chevronu 164 miliard dolarů a před příchodem koronaviru obě firmy produkovaly asi sedm milionů barelů ropy denně. Jak ExxonMobil, tak Chevron disponují velkými aktivy na výrobu ropy a zemního plynu v USA i ve zbytku světa a známými maloobchodními značkami.

Dohoda by byla výhodná obzvlášť v současné situaci. Rok 2020 byl pro ropný průmysl katastrofou a nutil jej k agresivnímu snižování nákladů. To je jeden z důvodů, proč má spojení dvou ropných gigantů v USA smysl, napsal v říjnové zprávě průmyslový analytik Paul Sankey ze společnosti Sankey Research.

Taková dohoda by sjednotila dva největší potomky monopolu Standard Oil, který v roce 1870 založil americký průmyslník John Davison Rockefeller. Těžební společnost v roce 1911 rozbily americké regulační orgány.

Obě energetické společnosti patří v indexu S&P 500 k těm, které měly za poslední rok nejhorší výsledky. ExxonMobil poklesl o 30 procent, zatímco Chevron poklesl o 23 procent.

Reklama

Doporučované