Hlavní obsah

Data: Omikron pronikl mezi seniory. Přibývá hospitalizovaných i zemřelých

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační fotografie.

Reklama

Počet potvrzených případů covidu-19 roste v posledních dnech zejména mezi seniory. Lidé starší 65 let tvoří i většinu hospitalizovaných a roste také počet obětí epidemie. Vyplývá to z dat Ministerstva zdravotnictví.

Článek

„S určitým posunem asi 10–14 dnů dorazila ta nákaza až za hranu seniorní populace, populace potenciálně zranitelných,“ uvedl v úterý pro Radiožurnál ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky Ladislav Dušek. A data jeho slova potvrzují.

Zatímco v mladších věkových kategoriích počet nově potvrzených nakažených v posledních dnech stagnuje nebo klesá, u těch starších je to naopak.

Mezi denními přírůstky sice nadále vedou spíše mladší ročníky, je však důležité mít na paměti fakt, že se jedná o početnější skupinu.

Senioři tvoří většinu aktuálně hospitalizovaných

Pondělní čísla ukazují, že momentálně je v českých nemocnicích 3413 hospitalizovaných, což je dosud nejvyšší počet od začátku roku. A pokud jde o tuto statistiku, ani poměrně malá velikost skupiny nezabránila tomu, aby v ní starší lidé nepřevládali. Od začátku roku jsou zhruba dvě třetiny hospitalizovaných lidé starší 65 let.

A jejich počty dále rostou. Aktuálně tvoří přes 70 procent všech hospitalizovaných. Statistika lidí vyžadujících nemocniční péči ale mírně stoupá i v ostatních věkových kategoriích.

Vývoj v nemocnicích by však podle Duška neměl být příliš rizikový. „Máme tři scénáře, které pracují s rizikovým dopadem varianty omikron – tedy s jeho schopností prorazit třeba i ochranu imunity nebo u neočkovaného vyvolat vážnější průběh onemocnění. Zatím se to odvíjí podle těch optimističtějších variant,“ uvedl pro Seznam Zprávy.

„Nějaký úplně super rizikový scénář, který by vedl k zahlcení nemocnic, můžeme označit za nepravděpodobný,“ doplnil Dušek.

Hospitalizovaných na JIP je méně než na začátku roku

Mírně narůstá také množství hospitalizovaných na jednotkách intenzivní péče. Pokud celkový počet porovnáme se začátkem letošního roku, je to zatím něco přes polovinu.

Vyšší počet hospitalizovaných je opět ve starších věkových kategoriích. Lidé ve věku 65 až 79 let tvoří téměř polovinu z aktuálních pacientů na JIP s pozitivním testem na covid-19 a senioři 80+ dalších bezmála 18 procent.

Data také ukazují efektivitu očkování. Zejména tehdy, pokud statistiky přepočítáme na 100 tisíc jedinců ve skupině.

Ze starších věkových skupin je na JIP výrazně více pacientů, kteří jsou neočkovaní. Na jednoho pacienta na JIP ve věku 65 a více let se dvěma dávkami vakcíny vychází v únoru 4,6 neočkovaného. Těch, kteří obdrželi již posilující dávku vakcíny, je na jednotkách intenzivní péče minimum.

Ještě větší rozdíl mezi oběma skupinami je ve věkově kategorii lidí starších 75 let. Na jednoho pacienta s ukončeným očkováním bez posilující dávky vychází osm neočkovaných.

Denní úmrtí opět stoupají

U starší generace navíc rychle roste i černá statistika. Za posledních deset dní se klouzavý průměr úmrtí na covid-19 u osob starších 80 let zdvojnásobil a vzhledem k pozdějšímu dopočítávání dat toto číslo pravděpodobně ještě vzroste.

Od začátku epidemie si covid-19 v Česku vyžádal již přes 37 tisíc obětí. S rostoucími čísly navíc opět stoupá i poměrné zastoupení seniorů v ukazateli.

I zde se pak potvrzuje, že vakcína chrání proti nejhorším následkům koronaviru. Ve stále ještě poměrně nízkých počtech obětí vychází na očkovaného 1,7 neočkovaného. V případě posilující dávky je tento rozdíl vyšší.

Jak již ale bylo zmíněno, data obětí se doplňují také zpětně, proto je vhodnější sledovat je s určitým odstupem.

Reklama

Doporučované