Hlavní obsah

Efekt „poslední dovolené“. Češi chtějí v létě utrácet, než krize udeří naplno

Foto: Shutterstock.com

Dovolená v Chorvatsku.

Reklama

aktualizováno •

Navzdory rostoucím cenám se letos na dovolenou chystá vyrazit sedm z deseti Čechů. Na rozdíl od loňska se nejvíc obávají zrušené dovolené nebo špatného počasí. Vyplývá to z průzkumu Holiday Barometer.

Článek

V souvislosti s letní dovolenou byla před rokem zásadním tématem pandemie koronaviru, letos je to především inflace, růst cen a také válečný konflikt na Ukrajině. Loni si myslela pouhá čtyři procenta Čechů, že se bude o prázdninách cestovat bez omezení, v současnosti je o tom přesvědčena více než polovina dotázaných.

Na dovolenou se proto chystá vyrazit 73 procent respondentů, z toho 39 procent dokonce plánuje dovolených několik. „Vnímáme na straně našich klientů, že si letošní prázdniny chtějí užít. Vliv na to má určitě dlouhé období pandemie nebo aktuální nepříliš nadějné predikce ekonomů na nejbližší roky,“ komentuje důvody, proč si Češi chtějí letní dovolenou dopřát, Vladimír Juza, obchodní ředitel společnosti Europ Assistance. Jejího průzkumu Holiday Barometer se v květnu zúčastnil tisíc respondentů z celé České republiky.

To, že se Češi již neobávají protipandemických omezení, potvrzuje fakt, že dovolenou si předem rezervovalo 43 procent těch, kteří přes prázdniny plánují někam vyrazit, zatímco loni to byla pouze třetina.

Stálice: Česko, Chorvatsko, Itálie a Slovensko

Mezi nejčastější destinace patří Česko, svůj volný čas se zde chystá strávit necelá polovina dovolenkářů. K dalším oblíbeným místům patří tradičně Chorvatsko (12 %), Itálie (10 %) a Slovensko (9 %). K moři se minulé prázdniny plánovalo vydat 37 procent Čechů, letos je to ještě o šest procent více. Čtvrtina respondentů však v květnu, kdy průzkum probíhal, ještě nebyla pevně rozhodnuta, kam v létě vyrazí.

Podle průzkumu hraje při výběru dovolenkové destinace nejdůležitější roli nabídka aktivit, které může turistům daná země nabídnout. Jako rozhodující faktor ji označilo 43 procent dotazovaných. Ukazuje se také, že Češi preferují návrat na již známá a bezpečná místa.

Naopak to, jak velké je v cílové zemi riziko nákazy covidem, už drtivá většina neřeší. Loni se více než polovina českých turistů obávala toho, že v zahraničí budou platit silné covidové restrikce nebo bude nutné absolvovat karanténu. Letos podobnou bázeň sdílí jen čtvrtina dotazovaných. Zdaleka největší strach mají lidé ze zrušení dovolené (44 %) nebo ze špatného počasí (37 %).

„Jak ze zkušenosti víme, léto a s ním spojené teplé počasí měly na zmírnění pandemie koronaviru vliv. Ovšem před rokem byly restrikce mnohem přísnější než letos a lidé měli logicky obavu, aby v zahraničí neměli potíže a nepřišli tak o dovolenou, na kterou si ušetřili,“ podotýká Vladimír Juza z Europ Assistance.

Nejvíce Čechů se letos na dovolenou chystá vyrazit osobním autem (62 %). Letět má v plánu necelá čtvrtina respondentů. 17 procent pak volí hromadné dopravní prostředky, jako je autobus nebo vlak. Nejmenší oblibě se těší obytné a pronajaté automobily.

„Během letních měsíců vyrážejí naše asistenční týmy na pomoc více než 35 tisícům českých řidičů u nás i v zahraničí. Nejčastěji k cestujícím do Chorvatska a Itálie. Kromě nehod jde obvykle o poruchy motoru a defekty pneumatiky. Závady jsou problémem zejména u starších vozidel, která jsou na delší cesty využívána často jen o prázdninách,“ upřesňuje Vladimír Juza.

Větší útraty na dovolené

Více než polovina respondentů je také připravena na to, že letos o něco vzroste výše jejich prázdninového rozpočtu. V průměru plánují za dovolenou utratit 28 421 korun, což je oproti loňským 26 900 korunám šestiprocentní nárůst. Naopak ti, kteří letos nikam nepojedou, uvádějí, že si dovolenou nemohou dovolit (41 %) nebo že chtějí peníze ušetřit (36 %). Loni úsporu peněz uvedlo jako důvod 22 % Čechů.

„Na dovolenou nevyrazí nejspíše ti, kteří by nejeli, ani kdyby nedocházelo k trendům jako zdražování nebo rostoucí inflace. Zatím je totiž vše na začátku. Na hodně domácností to zatím nemá takový dopad,“ odhaduje Juza. Inflace a růst cen také nejvíce ovlivňují chuť a nadšení letos cestovat.

Pojišťuje se více než polovina cestovatelů

Cestovní pojištění si na svou poslední dovolenou sjednalo 55 procent dotazovaných.

Nepojištění respondenti nejčastěji uvedli, že buď necestují nijak daleko (40 %), nebo že necestují moc často (28 %). Pro 17 procent dotázaných je cestovní pojištění příliš drahé.

„Lidé by se měli při výběru zahraničního cestovního pojištění zaměřit na výběr adekvátního rozsahu pojistného krytí a výši pojistných částek s ohledem na to, kam na dovolenou jedou a co tam budou dělat. Něco jiného je poznávací dovolená v Římě, něco jiného canyoning v Mexiku,“ upozorňuje Jan Marek, tiskový mluvčí Generali České pojišťovny.

Pozornost je ale nutné věnovat i možným výlukám z pojištění, jež stanovují, na co je člověk pojištěn a na co ne. „Informační dokument, který je na začátku každých pojistných podmínek, nabízí v tomto ohledu rychlý a srozumitelný přehled pro každého,“ říká Marek.

Reklama

Doporučované