Hlavní obsah

V Brně k sobě mají stále nejblíže ODS s TOP 09 a ANO, ukazuje analýza

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Facebook BRNOmycity

ODS, TOP 09 a ANO nedávno v Brně tajně a společně odpískaly obří projekt.

Reklama

Na celostátní úrovni se politici ODS a ANO tváří jako rivalové, v komunální politice úzce spolupracují. Hodně vidět je to nejen Praze, ale i v Brně, domovském městě premiéra Petra Fialy nebo ministra spravedlnosti Pavla Blažka.

Článek

Blízkost politiků ANO a ODS se nedávno znovu ukázala v Brně. Před volbami slibovaný třetí kotel ve spalovně města Brno zrušilo těsně před spuštěním. Hlasování brněnského zastupitelstva o zastavení projektu překvapilo o to víc, že hlasování proběhlo tajně. Po dlouhých 18 letech.

Dlouhodobě plánovaný a připravovaný projekt byl již před podpisem smlouvy. Počítalo se se zpracováním odpadu nejen z jižní Moravy, ale také z částí několika okolních krajů. Tajné hlasování o zastavení projektu navrhl René Novotný z ANO a tajnou volbu schválilo 28 zastupitelů, tedy přesně nutná minimální většina.

V samotném tajném hlasování bylo 32 zastupitelů z 55 pro zastavení projektu. Samotného hlasování se ale zúčastnilo jen 38 zastupitelů z 55 - jen ti za ODS a TOP 09, ANO, ČSSD a opoziční SPD. Koaliční lidovci a opoziční Piráti a Zelení s Žít Brno odmítli v tajném hlasování hlasovat. Je tedy zřejmé, že minimálně většina zastupitelů za ODS a TOP 09 spolu s ANO musela hlasovat pro zastavení projektu.

Více o zrušené zakázce

Vedení Brna a jeho klíčové firmy se neshodnou, zda byla kontroverzní zakázka za téměř pět miliard korun na 3. kotel v městské spalovně předražená a jakou roli při výběru měla firma Via Consult, jejíž vedení je obviněné z korupce.

Tajná hlasování ve městech jsou extrémně výjimečná

Od voleb v roce 2022 proběhlo v brněnském zastupitelstvu již více než 1000 hlasování a jen jednou se hlasovalo tajně. Pro srovnání - v pražském zastupitelstvu od voleb proběhlo jen o něco méně hlasování než v Brně, něco přes 800. A tajně se tam nehlasovalo ani jednou. Pokud tak zastupitelstvo rozhodne, je tajné hlasování podle zákona možné, jen je to extrémně výjimečné.

Jiná situace je v Parlamentu, ať již ve Sněmovně nebo v Senátu. Zde se někdy hlasuje tajně, ale v podstatě jen o dvou tématech: Prvním jsou záležitosti týkající se různých státních tajemství, o kterých ani samotná jednání nejsou veřejná.

Druhým případem je jmenování konkrétních lidí do různých funkcí. Je to v podstatě proto, aby tito lidé mohli nadále spolupracovat i přes to, že jeden druhého v určité funkci nechtěl, aby nevznikala osobní nepřátelství. Takhle se ve Sněmovně třeba hlasovalo o vedení Sněmovny nebo členech Rady ČT. V Senátu proběhla nedávno tajná hlasování o nominaci soudců do Ústavního soudu.

Proč tolik tajností?

Ale zpět do Brna - na městském webu se záznam tohoto zasedání zastupitelstva objevil až po více než dvou týdnech, přestože v jiných případech bývá zveřejněn velmi rychle. Než byl tento záznam zveřejněn, museli se novináři spolehnout na výpovědi jednotlivých aktérů (viz též odpovědi zastupitelů na konci článku).

ODS a TOP 09 

Před volbami: Postavíme třetí kotel

Po volbách: Nepostavíme třetí kotel

Volební program SPOLEČNĚ - ODS a TOP 09 pro komunální volby v Brně: Postavíme třetí kotel ve spalovně, štěpkový zdroj v Teplárnách Brno, a. s. a to nejdůležitější: vybudujeme horkovod z Dukovan do Brna, který bude zásobovat Brňany bezpečným, bezemisním a co nejlevnějším teplem.

Náměstek primátorky Robert Kerndl z ODS se začal obávat zhoršení životního prostředí. Jeho kolegovi Vladanu Krásnému (ODS) vadilo, že se na přípravě této zakázky se spolupodílela firma Via Consult, jejíž jednatel byl zatčen a obviněn z manipulace s velkými stavebními zakázkami, zakázky se zúčastnila jen jedna firma a výsledná cena byla výrazně vyšší než předpokládaná.

„Pokud se prokáže do budoucna, že přijatelnou cestou pro Brno a hlavně jeho obyvatele je další kotel, jsem s tím srozuměn. Nejsem však srozuměn, že v Brně se má pálit odpad z celé Moravy a všechny vzniklé škodliviny vypouštět obyvatelům Brna pod nos a také nejsem srozuměn s takovou zakázkou, která vyvolává tak velké pochybnosti,“ řekl Seznam Zprávám Krásný (ODS).

Opoziční zastupitelce Janě Drápalové (Zelení a Žít Brno) ale odvolávání se na životní prostředí přišlo jednoduše jako výmluva. „Opakovaně jsem upozorňovala na to, že město přijde o dotaci v řádu miliard korun a taková se již Brnu na podobný projekt nejspíše nepodaří získat,“ říká pro Seznam Zprávy Jana Drápalová.

Její kolega Matěj Hollan (Zelení a Žít Brno) má za to, že tajně se hlasovalo proto, aby zastupitelé nenesli osobní odpovědnost za toto rozhodnutí - není totiž jasné, kdo přesně jak hlasoval. Tímto způsobem se tak dle něj dá vyhnout stíhání policií, pokud by k němu v tomto případě došlo.

Šestý blok Dukovan

Další vysvětlení překvapivé a rychlé změny názoru ve vládnoucí brněnské ODS ale přichází z dění v Praze. Vláda ČR 18. 10. schválila aktualizaci Vnitrostátního plánu v oblasti energetiky a klimatu předloženého Ministerstvem průmyslu a obchodu. A zde se najednou objevil, zcela nově, 6. blok elektrárny v Dukovanech, který by měl pomoci zásobovat Brno teplem pomocí horkovodu. Podle informací Deníku N tam přibyl až po zapracování dvou zcela identických připomínek - jedné poslané z Ministerstva spravedlnosti (ministr Blažek z ODS - a z Brna) a druhé z Úřadu vládu (premiér Fiala, opět ODS a opět z Brna).

Seznam Zprávy se snažily tyto informace ověřit, ale Ministerstvo průmyslu a obchodu po několika dnech průtahů odmítlo připomínky resortů k navrženému a dnes již schválenému plánu poskytnout. „Dobrý den, nezlobte se, ale tyto připomínky nejsou veřejné,“ reagoval v SMS na prosbu o zaslání připomínek mluvčí ministerstva Vojtěch Srnka.

Spolupráce ODS a ANO

Že k sobě ODS (resp. koalice Spolu) a hnutí ANO mají na komunální úrovni blízko, Seznam Zprávy popisovaly už po posledních komunálních volbách, když koalice domnělých politických rivalů vznikly v polovině velkých českých a moravských měst.

Koalice ANO a Spolu vznikla v polovině velkých měst

ODS a ANO se domluvily na koalici zhruba v polovině velkých měst. Na 49 radnicích byla domluvena vládnoucí koalice ve složení ODS+ANO, případně ještě další strana či sdružení.

Také toto brněnské tajné hlasování ukazuje nastavený trend od voleb, kdy ODS v Brně spolu s TOP 09 má nejblíže k Babišovu ANO a hlasují v naprosté většině případů společně.

Díky tomu, že lidovci, Piráti a Zelení s Žít Brno se tajné volby na protest neúčastnili, víme, že minimálně většina zastupitelů ODS, TOP 09 a ANO hlasovala spolu pro zastavení projektu třetího kotle. Matematicky to plyne z výsledku hlasování.

Celkovou blízkost hlasování od komunálních voleb ukazuje graf níže.

Jak se počítají hlasovací koalice

Analýza všech hlasování od října 2022 do současnosti je zpracována na základě otevřených dat města Brna. Využívá se statistická metoda vážená analýza hlavních komponent.

Každý bod v grafu představuje jednoho zastupitele nebo zastupitelku. Vzdálenost dvou bodů odpovídá tomu, jak často hlasovali společně. Kdyby dva zastupitelé hlasovali vždy stejně, byli by v grafu na stejném místě. Čím dál od sebe jsou, tím častěji hlasovali právě opačně.

Metoda je vážená, tedy upravená tak, aby vynikly rozdíly mezi zastupiteli. Větší váha se přikládá hlasováním, při nichž bylo zastupitelstvo více rozděleno a účastnilo se ho více zastupitelů. Vůbec největší vliv na rozmístění zastupitelů by mělo hlasování, které by skončilo jen o jeden hlas, nejmenší pak jednomyslná rozhodnutí. Těm se nejčastěji blíží různá procedurální či formální hlasování.

Více o metodě najdete zde.

Nejvíce se radniční koalici vzpouzí Hollan

Seznam Zprávy dlouhodobě sledují také účast na hlasování v brněnském zastupitelstvu. První rok mandátu bylo jen několik zastupitelů s účastí kolem dvou třetin - Daniel Struž z ANO, Libor Zábranský z ODS a Petr Levíček z Trikolory - ostatní ji měli vyšší.

Nejvíce celkově proti radniční koalici hlasují zastupitelé za SPD, nicméně úplně největším opozičníkem v zastupitelstvu je Matěj Hollan zvolený za Zelené a Žít Brno, který hlasoval spolu s koalicí jen v 55 procentech případů.

V rámci vlastní strany jsou největšími „rebely“, kteří hlasují proti většině vlastního klubu, opět Matěj Hollan (Zelení a Žít Brno), potom náměstek primátorky Robert Kerndl (ODS a TOP 09) a Vít Prýgl (ANO).

Brno: Proč zastupitelé chtěli volit tajně?

Seznam Zprávy provedly anketu mezi zastupiteli, kteří zvedli ruku pro tajné hlasování, na jejich motivaci v tomto případě. Většina z nich však neodpověděla.

1. otázka: Proč jste chtěl/a u bodu kotle do spalovny, aby se hlasovalo tajně?
Vladan Krásný (ODS)Pro tajnou volbu jsem nehlasoval. Tím však nijak nezpochybňuji institut tajné volby. Je to jedna z plně demokratických možností samosprávy, která je zcela běžně využívána napříč v celé ČR a ve všech vyspělých demokraciích. Každý zastupitel ji má plné právo navrhnout a já to zcela respektuji. A zastupitelé opět demokraticky svým hlasováním mohou rozhodnout, zda bude volba tajná, či nikoliv. Takže dělat z „tajné volby“ nějaké „zlo“, je absurdní. Jelikož toto rozhodnutí je svobodné a záleží na každém zastupiteli, jak k tomu přistoupí, já osobně jsem se rozhodl tajnou volbu nepodpořit, jelikož jsem nabyl přesvědčení, že o této záležitosti lze hlasovat veřejně. Ovšem plně respektuji rozhodnutí mých kolegů ze ZMB.
Dagmar Seidlová (TOP09)Souhlasila jsem s návrhem na tajné hlasování, nicméně každý ze zastupitelů měl možnost vyjádřit svůj názor veřejně; což jsem učinila.
Tomáš Aberl (TOP 09)Návrh na tajné hlasování podal jeden zastupitel za ANO. S ohledem na velmi napjatou situaci v zastupitelstvu mi to přišlo jako vhodnější varianta. Sám jsem veřejně prezentoval svůj názor a jak budu hlasovat
Robert Kerndl (ODS)Šlo o návrh jednoho ze zastupitelů, který jsem podpořil.
2. otázka: Proč jste naopak nechtěl/a tajné hlasování ani u jednoho z předchozích více než 1000 hlasování, která zatím v tomto volebním období v zastupitelstvu proběhla?
Vladan Krásný (ODS)viz odpověď na otázku 1
Dagmar Seidlová (TOP09)U žádného z nich nebyl důvod.
Tomáš Aberl (TOP 09)Z odpovědi na minulou otázku je patrné, že jsem nebyl iniciátorem tajné volby a ani jsem to neměl v plánu. Pokud by kdokoliv podal návrh na tajné hlasování na jakékoliv jiné hlasování, kterého jsem se zúčastnil, či zúčastním, vždy se budu rozhodovat podle mého nejlepšího vědomí a svědomí u daného hlasování. Tak jako v tomto případě.
Robert Kerndl (ODS)V tomto volebním období nebyl žádný návrh na tajné hlasování nikým ze zastupitelů podán, takže jsme se touto možností ani nemohli zabývat, a tudíž ji ani využít.
3. otázka: Čím bylo tedy právě toto hlasování pro Vás výjimečné, že jste podpořil/a tajné hlasování?
Vladan Krásný (ODS)viz odpověď na otázku 1
Dagmar Seidlová (TOP09)Zásadní bylo to, čeho se hlasování týkalo, nikoli jeho způsob.
Tomáš Aberl (TOP 09)Nehodlám mluvit za klub, neboť jsme neměli závazné hlasování a nevím, jak hlasovali moji kolegové a je to tak správně dle zákona. Sám jsem svůj názor a názor TOP 09 prezentoval již před hlasováním a na tom se nic nezměnilo. Vzhledem ke zjištěným situacím a všem pochybnostem, bylo nutné přehodnotit naše dosavadní postoje. Mimo mnou již zmiňované dopady především na životní prostředí města Brna, které si nemyslím musí odnášet občané našeho města, je potřeba upozornit na několik velmi závažných pochybností s ohledem na soutěž, která na třetí kotel proběhla. S tím souvisí i pochybnosti ohledně žádosti o dotaci pro kotel K1, tedy rozporných stanovisek SAKO Brno a.s. a Teplárny Brno a.s.
Robert Kerndl (ODS)Jedná se o nejdemokratičtější vyjádření vůle hlasujících.
4. otázka: Do voleb jste šli s programem, který zahrnoval pasáž „S ohledem na aktuální situaci spojenou s energetickou krizí považujeme za zásadní realizovat kroky vedoucí energetické soběstačnosti města Brna. Postavíme třetí kotel ve spalovně [...]“, tento bod jste dokonce pro projekt ProgramyDoVoleb.cz označili jako „opravdu důležitý“ (de facto nejdůležitější). Z výsledků onoho tajného hlasování je jasné, že minimálně většina zastupitelů za SPOLEČNĚ - ODS a TOP 09 musela hlasovat proti výstavbě tohoto třetího kotle. - Co vás jako klub dovedlo ke změně názoru?
Vladan Krásný (ODS)Jelikož volba byla tajná, neumím predikovat, kdo a jak hlasoval. Já osobně jsem v ZMB „nováček“, nebyl jsem u předchozích rozhodovaní o této věci a podrobné informace jsem dostal až k projednání tohoto bodu. Stále tedy trvám na tom, co jsem veřejně uvedl přímo na jednání ZMB a adresoval jsem to zastáncům této zakázky a médiím. „Opravdu vám nevadí, že na přípravě této zakázky se spolupodílela firma Via Consult, jejíž jednatel pan Konečný byl zatčen a obviněn z manipulace s velkými stavebními zakázkami v Moravskoslezském kraji (ostatně i Seznamzpravy o tom informoval), zakázky se zúčastnila pouze JEDNA firma a výsledná cena je více jak dvojnásobná, než cena předpokládaná?“ Dovedu si živě představit, že pokud naopak taková zakázka by byla schválena, média budou první, kteří začnou o této skutečnosti psát a zakázku (zcela logicky) budou zpochybňovat. Nicméně, zatím média o tom veskrze taktně mlčí a naopak se dokonce staví za obhájce této zakázky. Až je to s podivem. Takže, na tom, že plně podporuji energetickou soběstačnost města Brna se vůbec nic nemění. A pokud se prokáže do budoucna, že přijatelnou cestou pro Brno a hlavně jeho obyvatele je další kotel, jsem s tím srozuměn. Nejsem však srozuměn, že v Brně se má pálit odpad z celé Moravy a všechny vzniklé škodliviny vypouštět obyvatelům Brna pod nos a také nejsem srozuměn s takovou zakázkou, která vyvolává tak velké pochybnosti.
Dagmar Seidlová (TOP09)Žádné závazné hlasování nebylo v našem klubu stanoveno. Jako zastupitelka města Brna jsem skládala závazný slib, že budu při svém veškerém konání na Magistrátu hájit zájmy občanů Brna. Veškeré konsekvence, které se v souvislosti s realizací třetího kotle v SAKO objevily a které ještě v loňském roce nebyly známy, ve mě vyvolaly zásadní pochybnosti, zda je realizace tohoto záměru pro Brno a pro Brňany přínosná nebo potřebná, nebo eventuálně nevýhodná či dokonce škodlivá. Tedy s ohledem na svůj slib zastupitele jsem nemohla hlasovat jinak.
Tomáš Aberl (TOP 09)Nehodlám mluvit za klub, neboť jsme neměli závazné hlasování a nevím, jak hlasovali moji kolegové a je to tak správně dle zákona. Sám jsem svůj názor a názor TOP 09 prezentoval již před hlasováním a na tom se nic nezměnilo. Vzhledem ke zjištěným situacím a všem pochybnostem, bylo nutné přehodnotit naše dosavadní postoje. Mimo mnou již zmiňované dopady především na životní prostředí města Brna, které si nemyslím musí odnášet občané našeho města, je potřeba upozornit na několik velmi závažných pochybností s ohledem na soutěž, která na třetí kotel proběhla. S tím souvisí i pochybnosti ohledně žádosti o dotaci pro kotel K1, tedy rozporných stanovisek SAKO Brno a.s. a Teplárny Brno a.s. Zakázku z části administrovala společnost Via Consult, jejíž jednatel je trestně stíhaný za manipulaci s veřejnými zakázkami. Do výběrového řízení se přihlásily 4 firmy, nabídku však podala jen jedna, a to za více než dvojnásobek odhadované ceny. Po dalších jednání zlevnili zakázku o 800 milionů. Díky zakázce design and build se nedá defacto nikdy nijak ověřit, zda je taková cena adekvátní. Jeden z posudků říká, že není. Nejen proto jsem nepodpořil výstavbu tohoto projektu a myslím, že je důležité se s ohledem na životní prostředí a dopady pro město Brno na celou problematiku podívat znovu a přijít s novým řešením. Tedy jak využít odpady, jak s nimi nakládat, a to v tomto případě především, ale ne jenom, mimo město Brno. Jako jeden z klíčových projektů pro město Brno v této oblasti vidím bezemisní zdroj plánovaného teplovodu z Dukovan. Současně si myslím, že to společnosti SAKO Brno a.s. dává oborskou příležitost být inovátorem v odpadové politice.
Robert Kerndl (ODS)Nejde o to, že nepodporuji vznik třetího kotle. Ale projekt v navržené a předložené podobě by znamenal, že by se v Brně muselo ročně oproti nynějším přibližně 240 000 tunám spálit 360 000 tun odpadu, což by mělo negativní vliv na životní prostředí. Pokud by došlo k optimalizaci projektu, není důvod jej znovu neprojednat a nepodpořit.

Reklama

Doporučované