Hlavní obsah

Volba prezidenta mobilizovala voliče v exekucích

Foto: Kateřina Mahdalová, Seznam Zprávy

Volební účast viditelně vzrostla plošně, i v chudších oblastech.

Reklama

aktualizováno •

Z analýzy Seznam Zpráv vyplývá, že volba prezidenta dokázala přivést k urnám lidi napříč republikou. Mobilizovali všichni kandidáti; v místech více zasažených nezaměstnaností a exekucemi nejvíce „těžil“ Andrej Babiš.

Článek

Povolební rozdělování společnosti na centra a periferie má své důvody. U okrajových oblastí Česka je typická spíš nižší volební účast, vyšší nezaměstnanost a také vysoké zatížení exekucemi. Jenže lidé z míst s vyšší nezaměstnaností se tentokrát dostavili k volbám hojněji, než bývá zvykem. Obvykle se totiž obyvatelé chudších regionů staví k volbám vlažně - a dávají tím najevo svou nespokojenost s politikou a přesvědčení, že jejich hlas stejně nic nezmění.

Za celý rok 2022 dosáhla nezaměstnanost podle Ministerstva práce a sociálních věcí 3,4 procenta, v prosinci činil podíl nezaměstnaných osob 3,5 procenta. Mapa je vystínovaná tak, aby se co nejvíc projevily rozdíly mezi jednotlivými regiony.

Tmavě ukazuje oblasti, které dosahují deseti a více procent, typicky obce na Bruntálsku a Opavsku, ale také příhraniční obce na jihu Čech a Moravy (Znojemsko). Velice viditelný je také pás celého Krušnohoří v severozápadních Čechách.

Exekuce a nezaměstnanost nahrávají Andreji Babišovi

Z velkých sídel se zdaleka nejvíc projevují ve statistikách nezaměstnanosti Havířov a Karviná či Orlová. Celý okres Karviná má největší nezaměstnanost v ČR (kolem deseti procent). To se ukazuje i na výsledcích voleb – přesně v těchto místech má Andrej Babiš své nejvěrnější voliče.

Kliknutím na záložku „podíl osob v exekucích“ se pak mapa (⬆ výše) zbarví právě podle tohoto údaje. Ještě více se zvýrazní Krušnohoří a všechny oblasti dotčené nadprůměrnou nezaměstnaností. Také v těchto oblastech výrazně uspěl Andrej Babiš, a jak ukážeme dále, účast ve všech těchto regionech byla vyšší než při volbách do Poslanecké sněmovny.

„Andrej Babiš měl za své vlády unikátní možnost odstranit byznys s exekucemi, dokonce to slíbil ve svém Čau lidi, ale tato změna nakonec hlasy poslanců ANO neprošla. Důvodem je mj. Jaroslav Faltýnek, který je přímo napojen na úvěrový, vymahačský a exekuční byznys, a Radek Vondráček, soudem uznaný ‚Advokát lichvářů‘,“ upozorňuje expert na problematiku dluhů a exekucí Radek Hábl z Institutu prevence a řešení předlužení.

Mapa níže pak ukazuje sílu voličské podpory Andreje Babiše, která kopíruje oblasti jak s vyšší nezaměstnaností, tak s lidmi zatíženými exekucemi.

Foto: Kateřina Mahdalová, Seznam Zprávy

Síla podpory Andreje Babiše přesně kopíruje oblasti s vyšší nezaměstnaností.

Kde budou Petr Pavel a Andrej Babiš nejvíc soupeřit o voliče?

Seznam Zprávy analyzovaly detailní volební výsledky dvou hlavních finalistů a zachytily, kde se finalisté budou nejvíce přetahovat o voliče ve druhém kole prezidentské volby. Analýza také ukazuje, jakou sílu má který kandidát až na úrovni jednotlivých okrsků.

Všude přišlo k volbám víc lidí

Při bližším pohledu na to, jak se změnila volební účast, je vidět, že se zvedla plošně napříč celou republikou. Z údajů za jednotlivé obce lze počítat, že v 85 procentech z nich volební účast stoupla, zatímco jen v 15 procentech obcích klesla.

V mapě níže si lze kliknutím na legendu tyto obce zobrazit a na první pohled je vidět, že účast stoupla i oblastech s vyšší nezaměstnaností, kde uspěl Andrej Babiš. Je tedy možné říci, že coby kandidát voliče v těchto místech oslovil. Obdobně se ale dařilo i jeho soupeřům. Volební účast stoupla i ve velkých městech.

Nepatrný pokles je vidět v okolí Prahy, ovšem zde je tradičně volební účast nadprůměrně vysoká. V Praze samotné přišlo volit zhruba 70 procent lidí, zatímco v Ostravě necelých 60 procent. V obou městech, která tradičně volí „proti sobě“, nyní účast mírně vzrostla.

Občanů, kteří nechodí k volbám nikdy, je zhruba čtvrtina. Další část lidí se rozhoduje podle témat či kandidujících osobností, zda k volbám půjde, či nikoli. Tito lidé pak chodí volit nepravidelně a platí, že v chudších regionech častěji pociťují zklamání z politiky a nemají dojem, že by je oslovovala volební témata nebo kandidáti. Zklamání politikou se pak často mísí s pocitem, že jejich hlas stejně nemůže nic změnit.

To se ale u prvního kola prezidentské volby projevilo méně než jindy. Kandidáti a kandidátky – ještě více však samotná volba hlavy státu jako událost – dokázali přilákat nečekaně více voličů, a to právě i z chudších částí republiky.

Kde bude brát voliče Andrej Babiš?

Vyšší volební účast v periferních a chudších oblastech snižuje Andreji Babišovi ve druhém kole možnost přilákat další voliče. Zjednodušeně řečeno: na první pohled už nemá kde brát. Získaných 35 procent v prvním kole prezidentské volby převyšuje výsledek ANO v kterýchkoli předchozích celostátních volbách.

Když se podíváme na voličskou podporu Miloše Zemana před pěti lety, je zřejmé, že jejich voliči jsou velmi podobní: nespokojení, ohrožení i zasažení chudobou, ve velkém stresu z nejistoty.

Foto: Kateřina Mahdalová, Seznam Zprávy

V jaké míře našel Miloš Zeman podporu mimo velká města?

Jestliže Andrej Babiš současnou politiku kritizuje, dostává tyto nespokojené lidi na svou stranu. Před druhým kolem v tom bude pokračovat, ale nemá kde brát další nespokojené voliče, zvláště když je jejich účast ve druhém kole nejistá.

Musí tedy zamířit na voliče svého konkurenta Petra Pavla a pokusit se je buď od volby odradit, nebo je přesvědčit, že jsou vlastně nespokojení (s vládou). Zároveň si nemůže dovolit být přehnaně negativní, aby neodradil své věrné a hlavně nepravidelné voliče, které se mu povedlo oslovit v prvním kole.

Reklama

Doporučované