Hlavní obsah

Fakulta řeší, co s kolegou, jehož jméno zní v odposleších soudce Sováka

Foto: Právnická fakulta

Právnická fakulta Univerzity Karlovy.

Reklama

Právnická fakulta Univerzity Karlovy zvažuje, jak se postaví k tomu, že jméno šéfa Katedry trestního práva Jiřího Jelínka se objevuje v odposleších obviněného soudce Zdeňka Sováka. Jelínek však z ničeho obviněný nebyl.

Článek

Seznam Zprávy před pár dny upozornily, že v úplatkářské kauze vrchního soudce Zdeňka Sováka se objevuje jméno šéfa Katedry trestního práva na Univerzitě Karlově Jiřího Jelínka.

Jelínek měl podle policejní verze pomáhat s posudkem k odvolacímu řízení firmy Metrostav, která dostala zatím nepravomocný trest zákazu účasti ve veřejných zakázkách – za úplatky v kauze středočeského hejtmana Davida Ratha. Policie svá zjištění interpretuje tak, že Jelínek měl vypracovat posudek, na základě kterého by soudce Sovák mohl přísný trest pro Metrostav zrušit - a za to by soudce inkasoval 50 milionů korun.

Jelínek toto vážné podezření odmítá, nicméně situace ho může stát místo v čele katedry trestního práva. Vedení právnické fakulty se kvůli kauze koncem minulého týdne sešlo a debatovalo, jak s podezřením naložit.

„Zaregistrovali jsme, že kauza se podle médií a policie týká také pana Jelínka, proto se sešlo hned vedení fakulty. Je to vážná věc, jsme si vědomi, že to může poškodit dobré jméno právnické fakulty. A jako děkan z toho nejsem opravdu nadšený, takže se k tomu musíme postavit,“ řekl Seznam Zprávám Jan Kuklík, děkan fakulty.

Rozhodnutí ale zatím nepadlo, sejdou se znovu začátkem roku.

„Vzhledem k tomu, že do konce roku se už nesejde žádný akademický orgán, tak už nemáme prostor, jak to nyní řešit, proto počkáme na začátek ledna,“ vysvětlil Kuklík, který předpokládá, že se do té doby některé informace zpřesní. „Tím, že ale nebyl obviněný, tak pracujeme pouze s informací, že se jméno profesora Jiřího Jelínka objevilo v policejních spisech,“ doplnil.

Bavili se o něm v odposleších

Policejní mikrofony zachytily důležitou zmínku o Jelínkovi letos v říjnu, kdy obviněný soudce řekl svému pobočníkovi, invalidnímu důchodci Milanu Bíbovi, že do případu hodlá přizvat svého známého právníka Jiřího Jelínka.

Sovák také na odposleších dodává, že už profesora Jelínka požádal, aby mu připravil právní argumentaci, že trest zákazu veřejných zakázek byl pro Metrostav moc přísný. Tyhle podklady pak chtěl Sovák v procesu s Metrostavem použít. Sovák také podle policie v září Jelínka žádal o to, aby Metrostavu sehnal nějaké obhájce.

Jelínek pak Sovákovi doporučil podle policie advokáta, v jehož kanceláři sám působí. Jelínek však policejní verzi popírá.

„Máte špatné informace, pane redaktore,“ uvedl profesor Jelínek na otázku, jestli nějak vystupuje v případu soudce Sováka.

Jelínek pracoval do Sovákova zatčení na Vrchním soudu v Praze jako asistent místopředsedy soudu. „Dohodli jsme se v dobrém, že tento typ spolupráce je do budoucna vyloučen. Je totiž pravda, že k teoretickému střetu zájmů může dojít,“ potvrdil předseda vrchního soudu Luboš Dörfl.

Dörfl říká, že se o Jelínkově rozkročení na strany obhajoby i soudu dozvěděl už dříve. „Takže ukončení spolupráce není přímo v souvislosti s kauzou doktora Sováka,“ dodal Dörfl.

Reklama

Doporučované