Hlavní obsah

Faltýnek předstoupí před své poslance. Bude vysvětlovat, proč se pletl do mýtného

Jaroslav Faltýnek se před časem s Babišem usmířil (reportáž z pořadu Sněmovní 4). Teď však zase „šéfa“ naštval.Video: Václav Dolejší, Seznam Zprávy

 

Reklama

Hnutí ANO řeší největší problém ve své existenci. „Mě to opravdu štve, protože jako hnutí máme čistý štít,“ zlobí se premiér.

Článek

Šestapadesátiletý Jaroslav Faltýnek je člověk, který pro „šéfa“ – jinak Andreji Babišovi neřekne – je ochoten zařídit úplně všechno.

V roli prvního místopředsedy ANO Faltýnek vlastně řídí celé hnutí, obvykle vede schůze stranického vedení, což Babiše moc nebaví.

V parlamentu Faltýnek jako šéf poslaneckého klubu ANO udržuje jednotu 78členné frakce. A také zajišťuje, aby Babišova menšinová vláda vůbec mohla fungovat – před schvalováním zákonů shání hlasy hlavně od komunistů nebo Okamurovy SPD.

A do třetice – Faltýnek coby předseda sněmovního zemědělského výboru hlídá v samotném zrodu agrární legislativu, tolik důležitou pro podnikání Babišova Agrofertu.

Teď se ale premiér na svého věrného pobočníka hodně zlobí kvůli schůzce se šéfem antimonopolního úřadu, kde Faltýnek podle policie lobboval za společnost Kapsch, která přišla o výběr mýta.

„Pokud jde o roli pana Faltýnka, nevím přesně, jaká jednání měl. Podle mého názoru ale neměl suplovat ministra Ťoka. Mě to opravdu štve, protože jako hnutí máme čistý štít,” řekl Babiš pro svá média, MF Dnes a Lidové noviny.

Co ho rozčílilo? Policie si nahrála dvě schůzky z listopadu 2017 v brněnských hotelech Holiday Inn a Voroněž, kde se Faltýnek nejprve sešel se šéfem Kapsche Karlem Feixem a poté s Petrem Rafajem. Tomu podle detektivů řekl, že je potřeba udělat to, co chce společnost Kapsch.

„K celé věci se vyjádřím poté, co si poslechnu stanovisko pana Faltýnka. Předpokládám, že se tak stane v úterý na schůzi poslaneckého klubu. Zatím čerpám jen z médií a moc hezky se to nečte,“ řekl poslanec ANO Patrik Nacher.

Jaroslav Faltýnek, u něhož doma kriminalisté také dělali domovní prohlídku, zatím z ničeho obviněný nebyl. Schůzky ohledně mýtného nepopírá s vysvětlením, že chtěl pro stát vyjednat nejlepší nabídku.

Už před vypuknutím této kauzy Babiš loni v létě klepl Faltýnka přes prsty. Vadilo mu, že se až příliš emancipoval a snažil se stále víc mluvit do dopravy, kam dosazoval své lidi.

V úterý se proto scházejí poslanci hnutí ANO a všichni očekávají, že jim Faltýnek své angažmá v mýtném tendru vysvětlí. Většina z nich stojí za Faltýnkem – a vůbec se nechtějí k případu vyjadřovat.

„Nepochybně o tom bude řeč, ale nejprve si vyslechneme pana Faltýnka,“ říká poslanec Ivo Vondrák. Faltýnek podle informací Seznamu prozatím aféru ustojí a nebude muset opouštět žádné politické funkce.

Po Faltýnkově alespoň dočasném odchodu zatím v hnutí ANO jako jediná volá jen bývalá ministryně obrany Karla Šlechtová: „Domnívám se, že během policejního šetření musí platit padni komu padni.“

Samotný Jaroslav Faltýnek podle České televize navrhne Sněmovně, aby jeho případ byl zařazen jako mimořádný bod jednání.

A samotný Babiš má dilema – Faltýnek je sice nepostradatelný, jenže nejnovější kauza je velkou ranou na protikorupční étos hnutí. Může ale premiér, sám obviněný v kauze Čapí hnízdo, žádat rezignaci po někom, kdo není ani podezřelý?

Opozice přirozeně cítí šanci a jde do útoku. ODS v úterý navrhne zařazení mimořádného bodu v této věci na jednání Poslanecké sněmovny.

„Je zde podezření na velmi vážný korupční skandál a zneužívání politického vlivu, který zasahuje samotné srdce hnutí ANO. Zveřejněné informace jsou velmi vážné,“ říká lídr občanských demokratů Petr Fiala.

Reklama

Doporučované