Hlavní obsah

Zveřejnil se diář a najednou se mění ministři, říká Kroupa o Faltýnkovi

Foto: Seznam Zprávy

O případu deníku Jaroslava Faltýnka hovořil novinář Janek Kroupa v Ptám se já.

Reklama

aktualizováno •
Článek

Seznam Zprávy získaly soubor poznámek a zápisů předsedy poslaneckého klubu hnutí ANO Jaroslava Faltýnka. Co vše o něm prozradil?

Hostem Ptám se já byl autor zjištění, reportér Seznam Zpráv Janek Kroupa.

Soubor vlastnoručních zápisků a poznámek se podařilo Seznam Zprávám získat v posledních měsících. Faltýnkův „obchodní diář“ má podobu mnoha ručně i strojově popsaných stránek, většinou volně vložených listů papíru formátu A4. Seznam Zprávy informace z něj popsaly v několika reportážích. „Jako osoba politicky činná jsem v kontaktu s řadou lidí, kteří za mnou přicházejí s různými typy sdělení a jejichž důvěryhodnost je značně kolísavá. Pokud si některá z těchto sdělení heslovitě poznamenám, nelze z toho vyvodit, že jde o zachycení reálného stavu, natož pravdivého obrazu o skutečnosti,“ reagoval na zjištění sám Faltýnek.

Podle Kroupy je ale zajímavé i to, co po zveřejnění zjištění následovalo. „My jsme zveřejnili diář a najednou se objevila nutná výměna ministra,“ komentoval v rozhovoru.

A co diář o jednom z hlavních mužů hnutí ANO říká? „Je zajímavější říci, co v diáři není. Není tam ani čárka o politice. Není tam nic, co by se týkalo nějaké politické koncepce. Kromě personálií v městských firmách, které jsou pak napojeny na konkrétní zakázku,“ vysvětlil Kroupa.

Kdyby si prý dělal podle diáře obrázek o tom, kdo je Jaroslav Faltýnek, nikdy by ho nenapadlo, že je politikem. „Jaroslav Faltýnek je člověk, který zavedl systém, podle kterého správa byznysové části státu dneska funguje,“ dodal reportér s tím, že by si takové chování v jiné straně, než je ANO, ani Faltýnek nemohl dovolit.

Co na to Andrej Babiš? „Už třetí týden vytrvale tvrdí, že o tom nic neví a musí se Jaroslava Faltýnka zeptat, ale ještě se ho nezeptal. Samozřejmě ale ví, co Jaroslav Faltýnek dělá,“ dodal Kroupa.

Co ještě Kroupa popíše? A hrozí za to Jaroslavu Faltýnkovi nějaký postih?

Poslechněte si rozhovor v úvodním audiu nebo ve své oblíbené podcastové aplikaci. Pustit si ho můžete také ve videu:

„Je zajímavější říci, co v diáři není. Není tam ani čárka o politice,“ říká Janek Kroupa.Video: Seznam Zprávy

Ptám se já

Podcast Marie Bastlové. Rozhovory s lidmi, kteří mají vliv, odpovědnost, informace.

Sledujte na Seznam Zprávách, poslouchejte na Spotify, v Apple Podcasts a dalších podcastových aplikacích.

Archiv všech dílů najdete tady. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí pod hashtagem #ptamseja nebo na e-mail: audio@sz.cz.

Reklama

Související témata:

Doporučované