Hlavní obsah

Fanoušci a hudebníci se dnes rozloučí s žižkovským klubem Kain

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Hudební příznivci i muzikanti se dnes rozloučí s žižkovským klubem Kain, jehož provozovatelé po dvaceti letech existence dostali výpověď z domu, kde sídlí.

Článek

S klubem se rozloučí vyprodaným komorním vystoupením skupina Arakain, jejíž kytarista Jiří Urban stál u jeho založení. Majitel domu se s klubem dohodl na ukončení spolupráce hlavně proto, že by chtěl do budoucna v domě něco klidnějšího.

Kain fungoval jako klub pro mladé kapely, které zde mohly zdarma zkoušet i nahrávat. „Zakládali jsme si na přátelské atmosféře spíše komorních koncertů zhruba do sta lidí,“ uvedl Urban.

V Kainu se hrálo každý den kromě neděle a pondělí. Klub se nachází v suterénu domu v soukromém vlastnictví. „Výpověď respektuji jako rozhodnutí majitele, ale dvacet let života se člověku vryje pod kůži,“ podotkl Urban.

Klub Kain bude nyní hledat nové prostory. „Pokud najdeme podobný prostor, bez hlukových problémů, v podobné velikosti a možnosti zřídit bar, tak rozjedeme Kain jinde. Ale lokalitou bychom se chtěli držet v širším centru města,“ uvedl Urban.

Koncertní rockový klub Kain sídlící nedaleko autobusového nádraží Florenc a vlakového hlavního nádraží zahájil svou činnost 1. června 2000. Má k dispozici přibližně sedm desítek míst k sezení u stolů a 150 míst k stání. Jeviště je snímáno kamerou a obraz přenášen na velké plátno, tak aby i při zaplnění klubu stojícími bylo možné sledovat dění na jevišti. Vedle zástupců domácí amatérské scény zde vystupovali i profesionální hudebníci, například Harlej, Vilda Čok, Petr Janda, Abraxas, Walda Gang, Oskar Petr, Merlin, DoDo, Debustrol nebo Törr. Mezi návštěvníky se zde objevili například americký baskytarista Billy Sheehan, Joakim Brodén z kapely Sabaton, Doro Pesch nebo zpěvák Blaze Baylie, který tady s Arakainem zkoušel na koncert v O2 areně.

Reklama

Související témata:

Doporučované