Hlavní obsah

Febiofest nabízí tragikomedii Tichý společník od režiséra Göbla

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Festival Febiofest, který začal 18. září v Praze, ve svém programu nabízí tragikomedii Tichý společník od režiséra Pavla Göbla. Premiéru měl v pondělí.

Článek

Snímek odehrávající se na vsi, která řeší problém se zaplněným hřbitovem, mohou návštěvníci festivalu vidět také 28. září v Českých Budějovicích a 1. a 3. října v Ostravě. V tuzemských kinech bude snímek uveden od 1. října.

V hlavní roli hrobníka, námezdního drvoštěpa a opilce Maliny se představí Ondřej Malý. V rolích Lenky a jejího otce diváci uvidí Kláru Issovou a Boleslava Polívku. Ve filmu hrají i herci Slováckého divadla v Uherském Hradišti. Příběh je známý jako Göblova novela, za kterou získal cenu Magnesia Litera. Göbl po několika krátkých a televizních snímcích debutoval na poli celovečerního filmu s tragikomedií Ještě žiju s věšákem, plácačkou a čepicí.

Dnešní program Febiofestu ještě v rámci doprovodného programu nabídne v prostorách Zahrady Savarin promítání filmů nedávno zesnulého režiséra Jiřího Menzela spojené s besedou s jeho kolegy. Uvedení Skřivánků na niti zahájí osobně Olga Menzelová, vdova po oscarovém režisérovi. Ve středu je naplánováno promítání Rozmarného léta, po kterém následuje beseda s Menzelovými kolegy.

Filmový festival Febiofest zahájila 18. září v pražském Slovanském domě předpremiéra dokumentu o Karlu Gottovi od režisérky Olgy Malířové Špátové. Kvůli pandemii koronaviru byl přeložen ze svého původního jarního termínu. Opatření proti pandemii ovlivnila i jeho aktuální podobu, projevilo se to například menší účastí zahraničních hostů. Přesto přiletěl dánský herec Ulrich Thomsen, aby představil film Gutterbee, který režíroval. „Jako herec mám hned několik důvodů šířit povědomí o nových filmech. Samozřejmě nejde jen o ty, ve kterých hraji. Filmy a kultura všeobecně přináší lidem emoce, příběhy, poznání a také jistou možnost vzdělávání se. A o to se přece dobrovolně nepřipravíme,“ uvedl.

S filmem Syn-Matka do Prahy zavítal také íránský producent Kaveh Farnam. Festival podpořili i tuzemští herci. Například Anna Polívková se stala členkou poroty Hlavní soutěže.

Pražská část festivalu by měla trvat do 25. září, jeho ředitel Fero Fenič však připustil, že může kvůli pandemii skončit dříve. „Vláda avizovala, že v příštích dnech zaujme nová stanoviska v boji s koronavirem. To znamená, že může omezit ještě více podmínky, ve kterých festival proběhne. Je mi líto lidí, kteří kvůli pandemii zemřeli, i toho, že nemůžeme v plné kráse předvést původně připravený program,“ řekl ČTK Fenič.

Reklama

Související témata:

Doporučované