Hlavní obsah

Festival loutkářů Skupova Plzeň se letos přesune na říjen

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Mezinárodní festival loutkového a alternativního divadla Skupova Plzeň se kvůli koronavirové krizi přesune z původního červnového termínu na polovinu října.

Článek

Největší přehlídka profesionálních loutkářů a divadelníků v ČR se koná jednou za dva roky, a proto nešlo odsunout její konání na příští rok. Podzimní termín 34. ročníku nejstaršího profesionálního divadelního festivalu v České republice i v bývalém Československu by měl nabídnout stejný program, jaký byl plánovaný na červen, řekl dnes ČTK ředitel pořádajícího Divadla Alfa Jakub Hora.

Původně se měla Skupova Plzeň konat od 10. do 14. června, přesune se na 14. až 18. října. „Skupovu Plzeň pořádáme jako bienále, proto ji nelze odložit o rok. Festival je pro obor loutkového divadla klíčovým a pro oblast českého divadla významným počinem, bylo by nešťastné vynechat čtyři roky úžasné loutkářské práce,“ řekl Hora. Soutěž českých a slovenských profesionálních divadel přinese ta nejlepší představení uplynulých dvou let. Většina souborů již představení v říjnovém termínu potvrdila.

Podle Hory by měl v hlavní části zůstat zachovaný také zahraniční program, který měl v plánu například pohled do světa japonského loutkového divadla. „I japonské soubory jsou připraveny na festival přijet, pokud to mezinárodní situace dovolí,“ řekl Hora.

Přesun na podzimní termín s chladnějším počasím si vyžádá některé změny - omezí venkovní programy a většinu produkcí umístí do divadelních sálů. Program 34. Skupovy Plzně má v programu téměř 40 inscenací od 25 souborů z České republiky, Slovenska, Japonska a dalších zemí.

Divadlo Alfa nyní nehraje. Pro své příznivce ale spustilo na YouTube kanálu projekt Alfa zírá, kde nabízí svá představení, nejlepší písničky ze svých inscenací, audionahrávky, kvízy i průvodce světem loutkového divadla. Divadlo je podle Hory připravené otevřít hned, jak to bude možné. „Rádi bychom naše diváky uvítali v hledišti v průběhu června,“ dodal.

Doporučované