Hlavní obsah

Festival Okolo Třeboně slaví 30 let, nově se hraje u Zlaté stoky

Foto: Seznam Zprávy

.

Reklama

Stovky lidí přišly na koncert písničkářky Radůzy, jímž začal 30. ročník festivalu Okolo Třeboně. Do 6. července se na něm představí Divadlo Járy Cimrmana, Karel Plíhal, Hradišťan, Fleret, Nezmaři, Asonance, Epydemye nebo Babouci.

Článek

„Letos se nově hraje hlavně na louce U Zlaté stoky, výjimečný koncert bude na ostrově rybníku Svět,“ řekl ředitel festivalu Pavel Barnáš.

„Každý rok objevujeme nová místa, kde se dají koncerty dělat. Letos jsme vzhledem k situaci na zámku, kde se nám proti minulým letům zásadně zvedly nájmy, využili nabídky areálu louky U Zlaté stoky, který nám splňuje prostředí, které potřebujeme. Od zázemí pro muzikanty, přes parkování. Zásadní roli hrají ekonomické podmínky,“ řekl ředitel.

Jedno nocturno bude na ostrově rybníka Svět. Podle Barnáše bude vzácné. „Ani si nevzpomínám, že by tady někdy nějaký koncert historicky byl. Spadá k místům, která se mají chránit. Ale letos, když má rybník 450 let a my třicet, tak děkujeme rybářům, památkářům i ochranářům, že nám povolili udělat tuto výjimečnou akci,“ řekl ředitel.

Letošní program bude i dosud nejdelší. Některé sólové koncerty, chystané na jiné části roku, se přesunuly kvůli koronaviru do festivalového termínu.

Oproti minulým rokům se v předprodejích prodává málo lístků. „Dopředu nikdo nekupuje, ale jako muzikant vím, že kde hrajeme, tak lidé přijdou. Jsem sám zvědav,“ řekl Barnáš.

U zrodu festivalu byl roku 1990 koncert, na němž se vystřídali Nezmaři, Fleret a Třeboňští pištci. Pak vznikl nápad pořádat začátkem prázdnin větší hudební setkání. Nezmaři letos jako ohlédnutí za tradicí festivalu, jehož jsou kmotry, připraví koncert za doprovodu symfoniků. „Kapela dá ke třiceti letům třicet písniček. Nezmaři se zúčastní i výstavy k jubileu, která začne 1. července, a to já vnímám jako zahájení, kdy je to ten prodloužený víkend a začínají prázdniny,“ řekl Barnáš. Do Třeboně se letos vrátí i vizovická kapela Fleret.

Pro Barnáše znamená festival 30 let života. „Bylo to krásných třicet let. Poznal jsem mnoho zajímavých lidí, kteří sem za námi už pravidelně jezdí. Vnímám to jako rodinný festival, a ta rodina se rozrostla do velkých rozměrů. Chceme, aby si užívali pohodu Třeboně. Jak to řekl Jarek Nohavica, když tady byl: je tady útulně,“ řekl ředitel.

Loni festival přilákal asi 3000 lidí. Podrobný program je na webu.

Reklama

Související témata:

Doporučované