Hlavní obsah

Festival Prague Pride dostane od Prahy dotaci 650 000 korun

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Pořadatelé festivalu Prague Pride dostanou od hlavního města dotaci 650 000 korun. Rozhodli o tom dnes pražští zastupitelé.

Článek

Částku zastupitelé přidělili až na podruhé. Jednali o ní na březnovém zasedání, ale o přidělení tehdy nerozhodli. Přidělení peněz kritizoval například koaliční zastupitel Jan Wolf (KDU-ČSL) a výši částky zastupitelé opozičních ODS a ANO. Vedení pražského magistrátu dnes podpořilo festival Prague Pride vyvěšením duhové vlajky na budovu Nové radnice.

„Dotace není na samotný původ, je to na týdenní edukační program. Z mého pohledu poměru cena - výkon je to záležitost, která se městu jednoznačně vyplatí. Toto je akce, která přitáhne do Prahy spoustu turistů, proto si troufnu tvrdit, že si podporu zaslouží,“ řekl primátor Zdeněk Hřib (Piráti), který návrh na jednání spolu s několika dalšími zastupiteli napříč stranami předložil.

Hřib řekl, že přidělení částky bylo mimo jiné schváleno grantovou komisí. Peníze pochodu město přidělilo v rámci rozdělení grantů určených na turistický ruch. Podle Hřiba na akci přijíždí do Prahy desítky tisíc lidí. „Kvůli pandemii covidu-19 budeme letos potřebovat každého turistu,“ řekl Hřib.

Dotaci kritizoval koaliční zastupitel Jan Wolf (KDU-ČSL). „Máme duben, v březnu jsme tady tuto akci měli, dali jsme o ní hlasovat, a neprošla. Když neprojde dnes, tak budeme o ní hlasovat v květnu. Když neprojde, budeme o ní hlasovat v červnu…“ řekl. Rovněž uvedl, že v průvodu jsou vždy zástupci Piráti, kteří si tak podle něj budou dva měsíce před volbami do Sněmovny dělat předvolební kampaň. To odmítly pirátské zastupitelky Eva Horáková a Aneta Heidlová.

Opoziční zastupitel Ondřej Prokop (ANO) řekl, že by Praha měla dát akci záštitu a symbolickou částku. Tu navrhovanou označil za příliš vysokou a peníze by mělo město využít v jiné oblasti. V diskusi navrhl snížit částku na 250.000 korun. Částku kritizoval také další opoziční zastupitel Martin Sedeke (ODS), který rovněž navrhl snížení. Horáková řekla, že akce pomáhá mladým při hledání sexuální identity.

Duhovou vlajku na budovu magistrátu poprvé vyvěsil primátor Hřib v roce 2019. V čele průvodu se dříve objevovala i tehdejší primátorka Adriana Krnáčová (ANO). Festival leseb, gayů, bisexuálů a transexuálů (LGBT) se v Praze konal poprvé v roce 2010.

Reklama

Doporučované