Hlavní obsah

Festival pro jednoho. Švédská sestřička je v kině na opuštěném ostrově

Sestřička bude týden v izolaci na ostrově. Čeká ji tam ke zhlédnutí 60 filmových premiér.Video: Jan Marek, AP

 

Reklama

Největší filmový festival ve Skandinávii se i navzdory pandemii koná živě, ale pro jedinou divačku. Tou je zdravotní sestra z první linie. Zřejmě pořádná fanynka. Desítky premiér totiž bude sledovat týden sama na malém ostrově.

Článek

Lisu Enrothovou vybrali pořadatelé největšího filmového festivalu Skandinávie ze 12 tisíc uchazečů. Tradičně ve švédském studentském městě Göteborgu akci tento rok kvůli pandemii dělat nemohli. Na 60 filmových premiér tak chtěli promítat živě alespoň pro jednu osobu, samozřejmě ale za řádných protiepidemických opatření.

Sama týden v majáku bez blízkých i mobilu

Organizátoři proto zřídili kino „The Isolated Cinema“ na ostrůvku Hamneskär, nepříliš daleko od kolébky letos již 42. ročníku festivalu, kde sestřička a milovnice filmů ze Švédska tráví v majáku Pater Noster od soboty 30. ledna do 6. února celý týden v izolaci. Bez přátel, rodiny i mobilu.

„Dopady toho, když je člověk sám, aniž by si to vybral, mohou být devastující. Viděla jsem to i na našich pacientech, hlavně těch starších, kteří museli do izolace, nad 70 let, na které to dopadlo, a bylo to obtížné,“ vysvětluje Lisa Enrothová, dvaačtyřicetiletá zdravotní sestra ve Švédsku a milovnice filmů.

Každý den sdílí své dojmy z filmů

Jediný úkol Enrothové v majáku předělaném provizorně na kino a butikový hotel je sledovat filmové premiéry a vysílat o nich každý den své dojmy. Izolaci prý zvládne. Každý z uchazečů ve finále totiž musel podstoupit psychologický test a Lisa vyšla na výbornou. Kromě si toho na opuštěný ostrov vzala notnou dávku nadšení.

„Pro mě jako pro sestřičku je to příležitost pro zamyšlení a strávení nějakého času o samotě. Byl to náročný rok. Potkávala jsem mnoho lidí, mnoho pacientů a své kolegy den co den, takže tohle je podle mě opravdu momentem reflexe,“ dodává sestřička.

Dvě kina fungují i na souši. Lidé se v nich ale střídají

Kromě ostrova promítají pořadatelé festivalu filmy i ve dvou kinech v Göteborgu, píše deník Deutsche Welle. V nich také platí pravidlo: Co jedna premiéra, to jeden divák. Lidé se ale v sálech musí střídat a nikdo tak naživo a na plátně nemůže zhlédnout všechny snímky jako Lisa.

Kdo by však chtěl stejně jako ona zažít všech 60 filmů naráz, přece jen může. Akorát ne na opuštěném ostrově, ale v teple domova. Festival totiž běží od 29. ledna do 8. února také online.

Reklama

Doporučované