Hlavní obsah

Festival scénografie Pražské Quadriennale bude za dva roky v tržnici

Ilustrační foto.

Reklama

Příští ročník největšího mezinárodního festivalu scénografie Pražské Quadriennale se odehraje v Pražské tržnici v Holešovicích od 8. do 18. června 2023.

Článek

Tématem 15. ročníku přehlídky je RARE, ve smyslu vzácné i syrové, uvedli dnes na tiskové konferenci pořadatelé. Zveřejnili také výzvu pro účastníky hlavních částí festivalu, v říjnu zveřejní výzvy pro doprovodné projekty.

Tématem se chtějí obrátit k unikátnosti a autenticitě zážitků, prostorů a komunit, které jim vdechují život. „V rámci PQ 2023 bychom chtěli vytvořit prostor ke sdílení unikátního umění a jedinečné scénografie pramenící z inspirace materiály, originálními uměleckými postupy a inovacemi, které jsou ovlivněny prostředím, lokalitou a geniem loci, ve kterém vznikají,“ uvedla umělecká ředitelka PQ Markéta Fantová. Scénografové reprezentující svou zemi tak představí projekty reflektující společenské, kulturní a politické změny či ztvárňující post-pandemickou vizi divadla, performance a scénografie.

Každá země, která se rozhodne festivalu zúčastnit, vybere svého kurátora. Ve třech hlavních výstavních částech PQ, které tvoří Výstava zemí a regionů, Studentská výstava a Fragmenty II, mohou být každá země či region zastoupeny pouze jednou a zodpovídají za organizační, finanční a uměleckou stránku své prezentace na PQ. Termín pro podávání přihlášek do hlavních výstav je 30. listopad 2021.

Českou národní výstavu do hlavní sekce Země a regiony PQ vybere ve dvoukolovém výběrovém řízení komise nominovaná ministrem kultury. O finálním výběru se rozhodne v lednu. Studentská národní výstava bude vyhlášena v podobě jednokolové otevřené výzvy, vítěze vyhlásí komise v březnu 2022. Podrobnosti budou zveřejněny 30. června 2021 na webových stránkách www.pq.cz.

Pražské Quadriennale se od svého vzniku v roce 1967 změnilo z výstavy scénografie na největší oborový mezinárodní festival, na kterém se setkávají profesionálové ze scénografie, architektury, performance designu a divadla z celého světa. PQ se zabývá scénografií v celé její šíři – od scénického umění po kostýmní, světelný a zvukový design. Trendem posledních let jsou instalace založené na akci, v nichž se diváci mění v aktivní účastníky dění.

Reklama

Související témata:

Doporučované