Hlavní obsah

Festival v ulicích odstartují komentované prohlídky Ostravy

Ostrava.

Reklama

Letošní multižánrová přehlídka Festival v ulicích, která je doprovodným programem festivalu Colours of Ostrava, odstartují netradiční komentované prohlídky Ostravy.

Článek

Lidé při nich zavítají do doby vzniku města, do kaváren 40. let minulého století i do legendárních náleven, barů, putyk, nevěstinců, šantánů i veřejných lázní. Novinářům to dnes řekla ředitelka festivalu Petra Hradilová. Samotný festival Colours of Ostrava se ale vinou epidemie koronaviru konat nebude, pořadatelé jej přeložili na rok 2022.

Zájemci se budou moci v doprovodu místních průvodců Vladimíra Šmehlíka a Petra Přendíka vydat na čtyři komentované prohlídky. První tři se uskuteční 24. června, jedna o den později.

Připravena je prohlídka Příběh zrození velkoměsta, která mapuje přerod Ostravy z malého městečka na velkoměsto. Při další se zase přesunou do světa kaváren, které ve městě fungovaly v letech 1800 až 1945. Prohlídka nazvaná Ostrava pod rouškou tmy anebo město chlastu a neřestí se zase bude věnovat jinému typu podniků. „Nevšední večerní prohlídka centra města zájemce seznámí s příběhem Ostravy, která je opilá, nestoudná a nebezpečná,“ uvádějí organizátoři v programu.

Poslední prohlídka nazvaná Prvorepublikové dominanty Moravské Ostravy aneb Po stopách architekta Ernsta Kornera přiblíží zájemcům dílo jednoho z předních architektů meziválečné Ostravy. Architekt německo-židovského Korner (1888–1966) má v centru města unikátní počet realizací.

Samotný festival potrvá v centru Ostravy do 26. června. Zahrají na něm Janáčkova filharmonie Ostrava, Permoník Choir Karviná, Lovesong Orchestra, senegalští bubeníci Batocu, Gangsters & Desperados Orchestra nebo buskeři.

V programu se objeví také soubor V.O.S.A. Theatre s originálními stroji, velkými koly a velocipédy a akrobaty na chůdách, Prasečí cirkus pro děti i dospělé dvojice Bratři v tricku, noční show Návštěvníci, obří loutky a podobně. K atraktivním vrcholům bude patřit exhibiční show hvězd české slam poetry. Návštěvníci se podle Sedláka budou moci rozhýbat ve swingové tančírně.

Svůj program pro Festival v ulicích připravují také Vysoká škola báňská, Ostravská univerzita, Alliance française Ostrava, neziskové organizace Balónek, Hledáme rodiče, Rozkoš bez rizika, ADRA s projektem rikša pro seniory, Radost v písku, Bílá Holubice nebo Taoistické Tai chi.

Reklama

Doporučované