Hlavní obsah

Festival ve Varech opět přivítá desítku mladých režisérů s jejich filmy

Ilustrační foto.

Reklama

Na 55. ročníku MFF Karlovy Vary se posedmé odehraje program První podání, který představí deset nadějných evropských mladých režisérů.

Článek

Tentokrát není ve výběru žádný film z ČR. Své absolventské filmy přijede deset režisérů na festival představit. Festival se po roční pauze uskuteční 20. až 28. srpna.

Do letošního výběru, vedeného uměleckým ředitelem MFF Karlovy Vary Karlem Ochem, se dostaly filmy z Belgie, Dánska, Estonska, Islandu, Maďarska, Německa, Polska, Rakouska, Slovenska a Španělska. Uvádí to festival na svém webu. Sekce První podání je výsledkem spolupráce MFF Karlovy Vary a European Film Promotion, organizace sdružující národní filmové instituty.

Pro mladé režiséry je kromě uvedení jejich filmů připraven na festivalu program, který je sestaven tak, aby studentům pomohl hladce překonat hranici mezi studentským a profesionálním filmem. Tvůrci vždy mají mentora z řad zkušených režisérů a čekají je diskuse s filmovými odborníky z různých odvětví.

Přes neúčast českého snímku je v desítce přibližně půlhodinových filmů česká stopa. Film reprezentující Slovensko natočila pod názvem Ospalky Kateřina Hroníková, studentka Filmové a televizní fakulty Vysoké školy múzických umění v Bratislavě a obsadila do něj české herce Taťjanu Medveckou, Jiřího Wohanku a Petra Kopsu.

Vypráví o stárnoucím manželském páru, z nichž každý se věnuje svým zálibám více než druhému. Manželé by mohli takto dožít, to by ale nesměli být obdarováni motivačním balíčkem od agentury Slunce, jenž značí naději na změnu. Průzkum podzimu života coby období, ve kterém se z lehkých vrtochů stávají neměnné zákony, jejichž porušení je skoro fyzicky nemožné, uvádí festivalový web.

Další filmy řeší ve většině také rodinné vztahy, německý film Jerryho Hoffmanna Já jsem vypráví o dívce Noé, která najde jednoho dne v lese tělo. Bližší průzkum odhalí, že není lidské, ale jde o dokonale humanoidního androida. Noé se robotického těla v ženské podobě ujme, opraví ho a nabije, a ELA ožije. Soužití dvou entit s sebou nese problémy, i přesto, že se je stroj snaží usilovně řešit. Třeba tím, že začne Noé napodobovat.

Reklama

Související témata:

Doporučované