Hlavní obsah

Filharmonie Brno změnila program, místo sboru zazní Mozart

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Filharmonie Brno kvůli minimalizaci rizik šíření koronaviru změnila program koncertů, které plánuje na čtvrtek a pátek příštího týdne.

Článek

Místo plánované skladby Giji Kančeliho Andělé smutku, kde vystupuje početný sbor, zařadila Mozartovu Symfonii č. 32 G dur. ČTK to oznámila mluvčí filharmonie Kateřina Konečná.

„Ke změně programu jsme přistoupili z preventivních důvodů. Na prvním místě je pro nás zdraví posluchačů i hudebníků. Kančeliho dílo přesuneme po dohodě s šéfdirigentem i sbormistrem Kantilény do následující sezony,“ uvedla ředitelka Filharmonie Brno Marie Kučerová. Zbytek programu zůstává beze změn.

Změna programu umožní posluchačům porovnat různé přístupy k symfoniím v minulosti a současnosti. Kromě té Mozartovy zazní také Haydnova Symfonie č. 49 f moll a v druhé půli večera Scvrklá symfonie současného autora Kurta Schwertsika, který se koncertu zúčastní.

„Scvrklost symfonie měla při svém vzniku pragmatické důvody - scvrklý rozpočet objednatele skladby. Výsledkem je ale hravě seriózní příspěvek do diskuze o směřování symfonie jako žánru a formy v dnešní době,“ okomentoval skladbu z roku 1999 dramaturg Vítězslav Mikeš.

Schwertsik, který letos oslavil 85. narozeniny, patří mezi přední rakouské skladatele. Pojí jej dlouholetý umělecký a přátelský vztah s šéfdirigentem brněnských filharmoniků Dennisem Russellem Daviesem.

Scvrklá symfonie zazní v české premiéře. Dokonce ve světové premiéře pak Davies provede přepracovanou a prodlouženou verzi Schwertsikovy skladby Pan K. objevuje Ameriku. Je inspirovaná nedokončeným románem Franze Kafky Amerika.

Vstupenky na čtvrteční koncert jsou téměř vyprodány, volná místa zbývají na pátek. K dostání jsou v předprodeji, na webu filharmonie-brno.cz a nebo na místě před začátkem akce.

Reklama

Související témata:

Doporučované