Hlavní obsah

Filipíny: Lidi z domovů nevyhnal ani tajfun. Slaví dál Vánoce

Vítr na Filipínách dosahuje rychlosti až 110 km za hodinuVideo: Pavel Cyprich

 

Reklama

Na Filipíny udeřil ničivý tajfun Nock-Ten. Jeho příchod jako první pocítil ostrov Catanduanes. Nejde elektřina a nedá se dovolat.

Článek

Místní úřady varovaly před sesuvy půdy, záplavami a nárazy mořských vln o výšce až 2,5 metru a vyhlásily nejvyšší stupeň pohotovosti. Vyzvaly k evakuaci statisíce lidí. Řada z nich ale podle agentury AP nechce opustit domovy a pokračují v oslavách vánočních svátků.

Tajfun dosahoval při příchodu na pevninu v nárazech rychlosti 235 kilometrů v hodině. V některých oblastech byla kvůli tomu zrušena námořní, letecká i pozemní doprava, což zkomplikovalo cestu domů na Vánoce tisícům lidí.

Aktuální stav, jak to na Filipínách fouká:  

Evakuováno bylo již přes 100 tisíc lidí, především v okolí pobřeží. Desetitisíce dalších ale podle agentury AP evakuaci odmítají a pokračují v oslavách Vánoc. Guvernér provincie Camarines Sur ve snaze přilákat obyvatele z ohrožených oblastí do evakuačních center uspořádal u těchto středisek grilování prasat, která jsou zde oblíbenou vánoční pochoutkou. Viceguvernérka provincie Catanduanes Shirley Abundová pohrozila, že úřady budou muset lidi evakuovat „násilím". „Jsou skutečně tvrdohlaví, nechtějí opustit své domovy, protože jsou Vánoce," řekla.

Filipíny ročně sužuje kolem 20 tajfunů. V posledních letech jsou bouře zvlášť silné. Vědci to vysvětlují klimatickými změnami. V listopadu 2013 zabil tajfun Haiyan na Filipínách přes 6 tisíc lidí a poničil na 200 tisíc domů.

Takhle to s vlnami vypadalo u Filipín před šestou hodinou:

Vlny u pobřeží Filipín dosahují místy až 8,5 metruVideo: Windy TV

Chcete-li se podívat, jakou rychlostí na Filipínách právě teď fouká vítr nebo jak vysoké jsou na místě vlny, podívejte se na tento odkaz.

Reklama

Doporučované