Hlavní obsah

Filipíny zasáhl tajfun Phanfone, ničil domy a narušil dopravu

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační fotografie.

Reklama

Centrální část Filipín zasáhl v noci na dnešek tajfun Phanfone, který v této převážně katolické zemi mnohým obyvatelům zkazil vánoční svátky.

Článek

Úřady preventivně kvůli tajfunu evakuovaly více než 10 tisíc lidí, kteří strávili noc ve školách a dalších veřejných budovách, kde byly zřízeny provizorní přístřešky. Žádné oběti na životech nejsou hlášeny, bouře ale zničila asi stovku domů a v některých oblastech přerušila dodávky elektřiny.

Phanfone udeřil v úterý pozdě večer na pevninu v oblasti ostrova Samar, který leží na východě Filipín. Tajfun doprovázel vítr dosahující v nárazech až 195 kilometrů v hodině. V noci na dnešek pak bouře postupovala přes souostroví směrem na západ a ve čtvrtek by podle meteorologů měla Filipíny opustit.

Kvůli tajfunu muselo být dnes zrušeno přes 60 vnitrostátních letů a více než 150 lodí nemohlo vyplout, takže v přístavech uvázlo na 20 tisíc cestujících, informovala agentura Reuters. Vichr porážel stromy a stožáry elektrického vedení, mnoho měst se tak po přerušení dodávek proudu ocitlo ve tmě.

Filipíny každoročně zasáhne asi 20 tajfunů či bouří, které připraví o život stovky lidí. Tajfun Phanfone – jehož název znamená v laoštině „zvíře“ – se pohybuje po stejné trase jako v roce 2013 supertajfun Haiyan, je ale podstatně slabší. Bouře Haiyan, nejničivější v historii Filipín, si před šesti lety vyžádala přes 7300 mrtvých či pohřešovaných.

Reklama

Související témata:

Doporučované