Hlavní obsah

Filmový pátek přináší příběh Mary a Maxe. Dá nahlédnout do života s duševní chorobou

Upoutávka filmového pátku: Televize Seznam uvede od 21:00 animovaný snímek Mary a Max.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

aktualizováno •

Televize Seznam uvede o filmovém pátku premiéru australského „animáku“ o přátelství dvou zcela odlišných lidí, kteří se znají jen prostřednictvím svých dopisů.

Článek

Mary Daisy Dinkle, baculatá osmiletá holčička žijící na předměstí australského Melbourne. A Max Horowitz, obtloustlý čtyřiačtyřicetiletý Žid bydlící v pulsujícím New Yorku, který trpí Aspergerovým syndromem. To jsou hlavní hrdinové snímku o zcela odlišných lidech, kteří své osudy propojí skrze dopisy. Posílají si je, zatímco Mary Daisy dospívá a Max přechází ze středního věku k věku pozdnímu, jejich neobyčejné přátelství přetrvá navzdory autismu, alkoholismu, náboženským rozdílům i kopulujícím psům.

Je to zkrátka „animák“, který divákům ukazuje, jak se dá popasovat s problémy. A jak rozumět těm, kteří trpí některou z duševních poruch – jak přistupovat ke zcela konkrétním psychickým onemocněním.

Ve snímku Mary a Max se nemocí duše objeví celá škála, pojďme si o nich něco povědět.

Aspergerův syndrom

Aspergerův syndrom patří mezi poruchy autistického spektra. Trpí jím hlavní postava filmu Max Horowitz. Jen těžko dokáže komunikovat a vycházet s ostatními lidmi, nemá sociální cítění, straní se společnosti. Max nedokáže navazovat vztahy s ostatními lidmi a kromě Mary nemá žádné přátele. Říká, co si myslí, a má problémy poznat, co je za hranicí slušnosti. Sám přiznává, že je pro něj svět matoucí.

Lidé s Aspergerovým syndromem nerozeznávají ironii, sarkasmus nebo přirovnání, vše si vyloží doslova a chybí jim představivost. Umí se naopak velmi dobře naučit fakta nebo vzorce. Ke svému životu potřebují rutinu a pochopení. Syndrom nelze léčit, proto je potřeba se s ním naučit fungovat ve společnosti už během dětství. U chlapců je pravděpodobnost výskytu třikrát vyšší.

Symptomy Aspergerova syndromu se objevují v chování postav Draxe ze Strážců galaxie nebo Christiana Wolffa z filmu Zúčtování, kterého ztvárnil Ben Affleck.

Úzkosti

Jedná se o skupinu více poruch. Úzkost je přirozená reakce těla na stresovou situaci a má za úkol dostat nás do takového stavu, ve kterém budeme nejlépe schopni čelit nebezpečné situaci. Projevuje se zrychleným bušením srdce, pocity nevolnosti, chvěním rukou, bolestí na hrudi a zkráceným dýcháním. V přiměřené míře se u lidí úzkost vyskytuje jako každá jiná emoce, pokud však tyto pocity člověk zažívá opakovaně a intenzivněji, mozek se začne přehlcovat. Obavy a strach mohou vést až k záchvatu, kdy člověk pociťuje tyto emoce velmi silně a dostane se do stavu paniky.

U Maxe, hlavní postavy filmu Mary a Max, se záchvat projevuje silným pocením a třesavkou a spouští ho většinou traumatické vzpomínky z jeho dětství nebo stresující situace. Lidé s úzkostmi se často obávají něčeho, co nakonec ani nenastane, mohou mít také strach ze strachu samotného.

Ze známých osobností trpí úzkostmi například herci Johnny Depp, Scarlett Johansson nebo zpěvačka Adele.

Porucha příjmu potravy

Mezi tyto psychické poruchy patří například anorexie, bulimie či záchvatovité přejídání, kterým trpí Max. Ten začne jíst nadměrné množství nezdravého jídla pokaždé, když se dostane do stresové situace. Jelikož je ve stresu často, přejídání vede k jeho obezitě. U pacientů s touto poruchou následuje po záchvatu přejedení pocit viny a znechucení sebou samým. Často si dávají neprávem za vinu, že nemají dostatek vůle. Jedná se ale přitom o poruchu, kterou je třeba léčit. Svoji diagnózu poruchy příjmu potravy si lidé často nepřiznají, a když už si ji uvědomí, skrývají ji před svým okolím.

V minulosti trpěli poruchou příjmu potravy například hudebníci Lady Gaga či Elton John.

Deprese

Deprese se vyskytuje v různých podobách. Nejčastějšími symptomy jsou pocity smutku, prázdnoty, bezcennosti, beznaděje a viny. Mary se dostává do deprese poté, co dojde k narušení jejího vztahu s Maxem. Ztratí energii, chuť k jídlu a zájem o společenský život. Nedokáže se radovat, správně se koncentrovat a nemá zájem o své oblíbené činnosti. Rozpadne se jí manželství a začne holdovat alkoholu. Deprese přivede Mary téměř až na samotný práh sebevraždy.

Jedním z druhů deprese je bipolární porucha. U pacientů se pravidelně střídají nálady euforie a beznaděje. Tento typ se vyskytuje především u mladých lidí.

S depresemi bojuje třeba herec Jim Carrey, během svého života se s ní ale také potýkali herci Heath Ledger, Marilyn Monroe či Robin Williams.

Agorafobie

Soused Mary, Len Hislo, trpí agorafobií. Má strach z otevřeného prostranství a venkovního prostředí, kde nemusí být k dispozici okamžitá pomoc. To vede tomu, že se bojí opustit vlastní domov. Cítí se dobře jenom ve své „bezpečné zóně“, kde je schopen normálně fungovat. Na veřejném prostoru chytá záchvaty paniky a má pocit, že ztrácí kontrolu. Nedokáže vyjít ani na vlastní dvůr, proto mu poštu musí vybírat Mary.

Jedná se o úzkostnou poruchu, která se může prokazovat i projevy paniky. Léčí se kombinací psychoterapie s antidepresivy. Touto poruchou trpí režisér Woody Allen nebo herec Macaulay Culkin, který ztvárnil Kevina ve filmu Sám doma.

Alkoholismus

Jedná se o nejčastější formu závislosti. Pacienti se bez alkoholu nedokážou obejít a zanedbávají své povinnosti i záliby. Při nedostatku alkoholu se začnou objevovat abstinenční příznaky.

Závislost neškodí jen po fyzické stránce, ovlivňuje i osobní život. Matku Mary provází láska k pití v průběhu celého filmu. Po úmrtí jejího manžela se navíc snaží utopit smutek v alkoholu. Ten se jí ale nakonec stane osudným, když se v opilosti nechtěně otráví.

Tato nemoc má několik stadií podle míry závislosti. V konečném stadiu se alkoholik cíleně opíjí do němoty. V této fázi je potřeba, aby vyhledal odbornou pomoc protialkoholní léčebny nebo střediska pro alkoholismus a toxikomanii.

Průměrný Čech starší patnácti let si koupí za rok dvanáct litrů čistého alkoholu, což je druhá nejvyšší spotřeba alkoholu v Evropské unii.

Kleptomanie

Chorobná a nezadržitelná potřeba krást věci. Kleptomani mají nutkání odcizovat věci, které mají velmi často nulovou hodnotu. Nekradou za účelem obohacení se a většinou si toho ani nejsou vědomi. Porucha se začíná projevovat v pubertě a pokračuje až do vyššího věku.

Kleptomanie patří do stejné skupiny poruch jako gamblerství nebo alkoholismus. Léčí se za pomoci kognitivně behaviorální terapie. Kleptomany jsou častěji ženy než muži. Touto poruchou trpí postava Vera Dinkle (matka Mary), která si pravidelně „vypůjčuje“ zboží z obchodu.

Reklama

Související témata:

Doporučované