Hlavní obsah

Finančníci nesnáší nejistotu. Trhy reagují na volby v USA

Foto: Carlos Delgado/Profimedia.cz

Wall Street, finanční pupek světa, čeká na definitivní výsledek amerických voleb.

Reklama

Americký souboj titánů zatím táhne akcie k zemi. Klesající Wall Street i evropské akcie značí jediné: nejistotu nemá nikdo rád.

Článek

Ve Spojených státech se ještě sčítají hlasy odevzdané v prezidentských volbách, ale finanční trhy už začínají reagovat na zatím neznámý výsledek souboje Trump–Biden. Nejistota žene akcie níž, v Evropě pak trhy klesají i proto, že kontinentu by více svědčilo jasné vítězství demokrata Bidena. A to se nekoná.

Klíčovým prvkem je nejistota. Výsledky voleb jsou velmi těsné, rozhodující slovo mohou mít korespondenční hlasy, které se budou sčítat v příštích dlouhých hodinách, možná i dnech.

Hodnota dolaru vůči jiným měnám roste. Podle dostupných dat se ale začalo více obchodovat se zlatem. Ztráty vůči dolaru nabírá také euro, a to až 0,6 procenta.

Panevropský index STOXX Europe 600 krátce po zahájení obchodování odepisoval skoro 1,5 procenta, záhy ale ztráty zmírnil a před 10:00 SEČ už vykazoval pokles jen asi o 0,3 procenta na 355 bodů.

Asijské trhy naopak výrazně zpevnily. V té době se zdál náskok kandidáta Demokratické strany Joea Bidena poměrně výrazný, což by nahrávalo odhadům analytiků před volbami. Finanční trhy už nějaký čas předpovídají, že volby vyhraje právě Trumpův vyzyvatel Biden.

Akciové burzy v USA jsou teď vzhledem k časovému posunu zavřené, elektronicky se ale obchoduje s takzvanými futures. Ty během evropské noci ukazovaly silný růst, který se ale postupně snižoval. Prudce dolů se futures vydaly po Trumpově tiskové konferenci, na které prezident nynější volby zpochybnil. Nervozitu na trhu dokresluje fakt, že po chvíli už byly futures opět v zisku.

Dění na evropském trhu

Dění na burzách ale neovlivňuje jen Amerika. Například britský maloobchodník Marks & Spencer hned zrána ohlásil první pololetní ztrátu za 94 let, kdy se s jeho akciemi veřejně obchoduje na burze. Druhá největší francouzská banka Société Générale pak oznámila pokles kvartálního zisku o 18,5 procenta.

Naopak oživující poptávku po luxusních vozech hlásí BMW.

Ani v Asii burziáni neslaví. Společnost Alibaba Group na hongkongské burze poklesla o 9,3 procenta poté, co Čína zastavila počáteční veřejnou nabídku společnosti Ant Group, v níž Alibaba vlastní zhruba třetinový podíl.

Reklama

Doporučované