Hlavní obsah

Firma Cemex chce pokračovat v těžbě vápence v Prachovicích

Foto: Seznam Zprávy

.

Reklama

Společnost Cemex chce pokračovat v těžbě vápence v lomu Prachovice, kde je i její cementárna. Roční množství vytěžené horniny by se mělo zvýšit ze současných 1,2 milionu tun na 1,7 milionu tun.

Článek

Podle zveřejněného dokumentu se bude těžit uvnitř současného dobývacího prostoru, jehož plocha činí 111,2 hektaru. S plochou těžby včetně výsypky se počítá na 84,88 hektaru, proti současnému povolenému stavu se nerozšíří. V budoucnu se má počet těžebních etáží zvýšit o další tři na celkových devět, lom se prohloubí o 42 metrů. Celkové zásoby k vytěžení jsou vypočteny na 35,7 milionu tun, stačit by měly ještě na 19 let.

„Důvodem pro umístění záměru je existence roztěženého ložiska v dané lokalitě a dosud nevytěžených zásob těžené suroviny, které hodlá oznamovatel v souladu s ustanovením horního zákona hospodárně dotěžit,“ stojí v oznámení.

V prostoru lomu stojí objekt bývalé drtírny písku, vodojem a betonárna. Dlouhodobě nejsou využívány k těžbě a ani úpravě suroviny a firma počítá s jejich demolicí před vytěžením zásob během osmi až deseti let. Stojí totiž na dalších zásobách vápence, které se budou dobývat v závěru těžby na ložisku.

Po ukončení těžby vznikne podle plánu sanace v lokalitě jezero o ploše přibližně 70 hektarů. Na konečnou úroveň voda v lomu vystoupá za deset až 15 let. Kolem vodní plochy bude vysázena zeleň a vznikne travnaté prostranství, část bude ponechána divoké přírodě. Jezero bude mít mělké příbřežní pásmo, v plánu jsou i tůňky pro rozmnožování obojživelníků.

V Prachovicích se nachází jeden z největších vápencových lomů v České republice. V roce 2015 jej spolu s cementárnou převzal od švýcarské firmy Holcim mexický výrobce stavebnin Cemex.

Reklama

Doporučované