Hlavní obsah

Firma Kiekert-CS hledá cestu jak zajistit testování personálu

Foto: Jan Mihaliček

Ilustrační snímek.

Reklama

Jeden z největších zaměstnavatelů v Pardubickém kraji, výrobce automobilových zámků a zámkových systémů Kiekert-CS z Přelouče, se snaží dostát požadavkům nařízení, které v pátek vyhlásila vláda.

Článek

Respirátorů pro 2500 pracovníků má společnost dostatek, zajistila si je už na minulý týden. Zaměstnancům je rozdává každý den. Problém ale bude s testováním personálu, které se má opakovat každý týden, řekl ČTK mluvčí firmy Luboš Kopecký. „Musíme zjistit, kde sehnat testy a jaké, a vymyslet celou logistiku testování. Máme 500 lidí na směnu, kdy by ale lidé museli chodit do práce, aby se stihli otestovat? Jak zajistit, aby nebyli všichni pohromadě?“ uvedl Kopecký.

Podle něj se zatím nemocnost covidem ve firmě dařilo krotit. Všichni, kdo mohli, přešli na home-office, v kancelářích sedí zaměstnanci po jednom, na pracovištích je dezinfekce, v jídelně je u každého stolu jeden člověk. Pokud má někdo příznaky nemoci, musí nastoupit karanténu společně s celou skupinou pracovníků. Díky tomu bylo ve firmě ještě před dvěma týdny jen osm pozitivně testovaných, minulé pondělí 20.

Vedení firmy přes víkend připravovalo vše, aby provoz nebyl příliš narušen. Velká část zaměstnanců dojíždí z jiných okresů, muselo se pro ně vytisknout a doručit potvrzení o zaměstnání. Kvůli epidemii koronaviru měla vloni společnost Kiekert-CS asi o pětinu nižší produkci proti roku 2019. Příčinou bylo ochromení automobilového průmyslu, zvláště ve druhém čtvrtletí.

Reklama

Doporučované