Hlavní obsah

Firma, která má dodat lůžka: Zjistíme, zda lze část zakázek do světa odložit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Getty Images

Premiér Andrej Babiš oznámil, že zařídil dodání lůžek pro Česko. Firma je ale nyní na skladě nemá. Ilustrační fotografie.

Reklama

Firma, která přislíbila dodat Česku přes tři tisíce lůžek, je do konce roku vyprodaná. Podle svých slov ale udělá vše pro to, aby je stihla dodat do konce listopadu.

Článek

Nákup lůžek pro pacienty s covidem-19 oznámil premiér Andrej Babiš (ANO) ve čtvrtek ráno - jde podle něj o reakci na zvyšující se počet nemocných i hospitalizovaných, který bude příští dny pravděpodobně nadále výrazně narůstat.

Stát proto plánuje pořídit 3000 postelí od firmy Linet, navíc od stejné firmy 1000 lůžek pro těžké případy, řekl premiér před odletem do Bruselu. Zároveň oznámil stavbu polní nemocnice v Letňanech.

„Nemáme čas, prognóza není dobrá, čísla jsou katastrofální a skutečně to velice, velice spěchá,“ dodal.

Do konce roku jsme vyprodaní

Počty hospitalizovaných strmě stoupají už několik dní, vývoj a predikce lůžkové kapacity navíc vláda dlouhodobě sleduje, podle mluvčího české firmy Linet Michala Uryče ale poptávka ze strany vlády přišla až ve středu večer.

Pro Seznam Zprávy potvrdil, že je objednáno tři tisíce základních lůžek a tisíc lůžek pro těžké případy. Problém je podle něj nicméně v tom, že firma nyní na skladě téměř žádná lůžka, která by mohla státu dodat, nemá.

„Nemáme nic na skladě nebo úplné minimum, dodáváme do více než sto zemí a ta pandemická poptávka je od února den co den, takže do konce roku jsme vyprodaní,“ doplnil Uryč.

Firma ale dle jeho slov udělá všechno pro to, aby státu lůžka do konce listopadu dodala.

„Budeme teď muset řešit, jestli všechny zakázky, které máme z celého světa, jsou tak urgentní, nebo by se mohly případně odložit - a my tak mohli dodat lůžka českému státu,“ vysvětlil Uryč.

Podle ředitele firmy Tomáše Koláře se pak musí lůžka teprve vyrobit, většina v Želevčicích na Kladensku, možná využije i výrobní kapacity v Německu. Lůžka by podle něj měla být dodána v listopadu.

Do té doby by dalším zdrojem potřebných lůžek mohly být státní rezervy.

Vicepremiér a ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) už dříve uvedl, že je jich na skladě v současné době 2500. Podle šéfa rezerv Pavla Švagra se ale s jejich vyskladněním stále čeká na rozhodnutí státu. „Jakmile o tom vláda rozhodne, tak jsme připraveni s vyskladňováním těchto lůžek okamžitě začít,“ řekl v pondělí Švagr.

Vyčerpání - lůžek i personálu

Přestože má vláda přislíbena lůžka na listopad - už říjen bude podle predikcí kritický. Poukazuje na to alespoň předpověď Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS).

Kapacity nemocnic v Česku budou na konci října vyčerpány i v případě, že se vyplní nejoptimističtější scénář vývoje epidemie koronaviru. Nejkrizovější scénář ústavu pak počítá se 1755 zemřelými a 22 000 nakaženými za den. Vyplývá to z predikce ÚZIS, kterou jako první zveřejnily Aktuálně.cz a Deník N.

Podle dat Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS), který dodává údaje Ministerstvu zdravotnictví, je nyní reprodukční číslo asi 1,53. Pokud by se ho nepodařilo snížit, pak by denně přibývalo více než 460 hospitalizovaných s covidem, celkem by jich na konci měsíce bylo 10 700. Z toho zhruba 2200 pacientů by potřebovalo intenzivní péči.

O tom, že jsou to právě následující tři týdny, které budou představovat extrémní zátěž pro zdravotnický systém, mluví také predikce vědců sdružených pod záštitou rektora ČVUT Vojtěcha Petráčka. Ti veřejnost vyzvali k maximálnímu dodržování sociálního distancování a nošení roušek.

Reklama

Doporučované