Hlavní obsah

Fond kinematografie bude mít příští rok rozpočet přes miliardu korun

Foto: Getty Images

Ilustrační fotografie.

Reklama

Státní fond kinematografie nebude potřebovat v letošním roce a zřejmě ani příští rok navyšovat pobídky pro zahraniční filmové štáby, jak tomu bylo v minulém roce.

Článek

Původní rozpočet 800 milionů korun loni pro obrovský zájem filmařů nestačil, příjem žádostí musel být zastaven a stát nakonec přidal fondu ještě 500 milionů korun. Původně fond počítal, že by toto navýšení chtěl i pro letošní a příští rok. Vláda však dnes rozpočet na příští rok schválila tak, že s navýšením sumy na pobídky nepočítá. Rozpočet fondu na příští rok bude asi 1,26 miliardy korun.

Důvodem je koronavirová pandemie a menší možnosti natáčení. Po jarním nouzovém stavu se zahraniční filmaři do Česka vrátili už v květnu, stejně se ale točí méně než loni, pro Česko z tohoto hlediska rekordním roce. Filmové štáby loni v ČR utratily devět miliard korun.

„V tomto roce je na pobídky dost, mají z 800 milionů vyčerpáno asi 720 milionů korun, 800 milionů tedy údajně akorát vyjde,“ řekl ministr kultury Lubomír Zaorálek. „Tím pádem jsem mohl nechat stejnou žádost i na příští rok, zatím vystačíme v pobídkách s 800 miliony korun, na rok 2020 a 2021 jsme sumu o 500 milionů nezvyšovali, protože se toho točí méně, než jsme čekali,“ řekl Zaorálek. Rozpočet dnes schválila vláda, musí se schvalovat samostatně mimo rozpočet MK, upřesnil ministr. Poté ho projedná rozpočtový výbor Sněmovny.

V ČR je filmová pobídka nyní 20 procent z uznatelných nákladů. Je jedna z nejnižších v Evropě, a pokud se nezvýší, ředitelka fondu Helena Bezděk Fraňková opakovaně uvádí, že ČR ztratí konkurenceschopnost. V evropských zemích jde často o 25 až 30 procent, některé státy vracejí i 40 procent investic. Fond proto usiluje o zvýšení pobídky na 25 procent.

Náplní fondu je vedle pobídek podpora tuzemské kinematografie, tedy zejména vzniku nových filmů a propagace české kinematografie.

Do příjmů fondu se započítává státní dotace ve výši přibližně miliardy korun, již tvoří 800 milionů na filmové pobídky a 200 milionů na podporu kinematografie. Vedle dotace má fond vlastní zdroje, z nichž největší část tvoří příjmy poplatků od provozovatelů kin, od provozovatelů převzatého televizního vysílání, poplatek z poskytování audiovizuálních služeb na vyžádání (VOD) a poplatek z vysílání reklamy. Fond má také příjmy z licencí k užití filmů z let 1965 až 1991 a některých správních poplatků. Tato suma dohromady dá asi 250 milionů korun. Fond ale upozorňuje na to, že pandemie koronaviru, která ovlivňuje příjmy z reklamy i návštěvnost kin, by mohla tyto jeho zdroje ohrožovat.

Reklama

Související témata:

Doporučované