Hlavní obsah

Fotbalista Kučera rapoval o Berbrovi a se zlou se potázal. Teď jde do druhého kola souboje s asociací

Foto: Repro, Seznam Zprávy

Tomáš Kučera si s kamarády zarapoval o fotbale. Stálo ho to 60 tisíc korun na pokutě od Fotbalové asociace ČR.

Reklama

V českém fotbale už se vyměřovaly pokuty za kdeco, nicméně primát prvního hráče, který musí platit za to, že ve videoklipu rapoval „závadný text“, si připsal Tomáš Kučera z FK Teplice. V prosinci mu Etická komise Fotbalové asociace ČR vyměřila pokutu 60 tisíc korun. A nyní, konkrétně ve čtvrtek 21. února, dorazí případ k odvolací komisi.

Článek

Celé to vyznívá poněkud bizarně, ale je to realita: Krátce poté, co se na YouTube objevil klip formace Cashanova Bulhar s Off Season, ve kterém hostují i Labello a TK27 (Tomáš Kučera nastupující v Teplicích s číslem 27), dorazilo na adresu Etické komise Fotbalové asociace ČR podle jejího vyjádření hned několik písemných i ústních, každopádně rozhořčených, podnětů.

Proč? Kučera v klipu mimo jiné rapuje „Hraju za Teplice, ne za vy***anou Spartu, je*u toho Berbra a samozřejmě Peltu.“

Klip si můžete pustit zde:

A Etická komise v disciplinárním řádu zabodla prst do paragrafu „znevážení jména fotbalu“. Seznala Kučeru vinným a navzdory jeho omluvě, publikované i na webu Fotbalové asociace ČR, mu vyměřila na jednotlivce vysokou pokutu 60 000 korun.

Případ byl projednáván v prosinci, publikované odůvodnění verdiktu Etické komise je datováno 11. lednem. A ve zdůvodnění výše pokuty se odkazuje na pokutu 40 000 korun, kterou komise nařídila zaplatit slávistovi Miroslavu Stochovi za to, že spolu s fanoušky po utkání v rámci děkovačky skandoval „Smrt Spartě!“.

Jako přitěžující okolnost přičetla komise Tomáši Kučerovi, že po teplické výhře na pražské Letné v utkání se Spartou napsal na sociální sítě: „Dost paradox vydělat na pokutu, která přijde příští týden, zrovna na Spartě.“

Z toho, že se Tomáš Kučera proti verdiktu Etické komise FAČR odvolal, je samozřejmě zjevné, že s ním nesouhlasí. „Výše té pokuty mi přijde nepřiměřená. Ano, vyjádřil jsem názor dost nestandardní formou, to uznávám, omluvil jsem se a nějaký trest jsem ochoten přijmout, ale tohle mi přijde moc.“

Před odpovědí, jaká částka by se mu jevila jako rozumnější, chvíli váhá, pak řekne: „Dejme tomu poloviční.“

Když s kamarády klip natáčel, ani ve snu ho nenapadlo, že by mohl mít takovou dohru. „Ta muzika se mi líbí, ale věnuji se spíš mixování nebo produkci, samotné rapování není úplně moje disciplína. Ale vzniklo to spontánně. Ten text je můj, to jsem nikdy nezapíral, ani před komisí,“ říká Kučera.

„Byť chápeme, že ta slova mohou působit kontroverzně – a Tomáš se za ně také omluvil – jde o píseň, song, o umělecké vyjádření, na které se vztahuje umělecká licence. A je nutné podotknout, že ve slangu užívaném v tomto hudebním žánru nesou některá slova jiné významy než u jiných skupin uživatelů jazyka,“ říká Kučerův advokát Jan Staněk.

Fotbalové přenosy Televize Seznam

Neděle 24. 2. – 14:45: Bologna – Juventus

Středa 27. 2. – 20:45: Manchester City – West Ham

Sobota 2. 3. – 18:15: Mönchengladbach – Bayern Mnichov

Sobota 9. 3. – 15:15 Dortmund – Stuttgart

Co tím míní? Například, že „je*u toho Berbra“ v těchto souvislostech značí, že zmíněná osoba je raperovi lhostejná. A není míněna jako urážka, tak jak ji interpretovala Etická komise FAČR.

Vůči jejímu postupu vznesl právník Jan Staněk v Kučerově odvolání řadu námitek. „Od začátku činila jeden procesní přešlap za druhým,“ míní.

Nejpodstatnější námitka vychází přímo z disciplinárního řádu, kde je stanoveno, že kauzy ve věci „znevážení jména fotbalu“ smí Etická komise projednávat výhradně na návrh výkonného výboru FAČR, tedy jakési fotbalové vlády, jíž předsedá Martin Malík a zásadní vliv v ní uplatňuje český místopředseda Roman Berbr.

Foto: Profimedia.cz

Roman Berbr s Martinem Malíkem v sídle Fotbalové asociace ČR na pražském Strahově.

„Ano, výkonný výbor případ projednal a, tak jako všechny předchozí, i tento případ předal Etické komisi k prošetření,“ odpověděl mluvčí asociace Michal Jurman na dotaz redakce Seznam Zprávy.

Z toho by se zdálo, že vše proběhlo v pořádku. Nicméně zapátráme-li detailněji, objeví se rozpaky.

„Ta věc se na výkonném výboru sice projednávala, bylo to tam zmíněno, ale bez nějakého závěru,“ řekl člen výkonného výbor Pavel Nezval. V podobném duchu se vyjádřil i další člen výkonného výboru, který však požádal, aby v článku nebyl jmenován.

Existují i další svědectví, že se jakýsi papír podepsaný podle všeho předsedou Malíkem a místopředsedou Berbrem objevil až 4. prosince, kdy shodně zasedaly jak výkonný výbor, tak Etická komise FAČR.

Připomeňte si starší rozhovor s Martinem Malíkem v Televizi Seznam.Video: Luděk Mádl

Jako celek se tedy výkonný výbor o předávání podnětu Etické komisi podle všeho neusnesl: „Asi si to vykládají tak, že ten podnět může podat jakýkoli člen výkonného výboru… Upřímně, nevím, jestli je tento přístup etický a správný,“ podotýká Pavel Nezval.

Etická komise tedy ve věci s vysokou pravděpodobností zahájila řízení a šetření dříve, než věc vůbec projednal výkonný výbor. A pokud už samotné jednání s provinilcem Kučerou bylo takto se zpožděním legalizováno, pak je sporné, zda k tomu postačilo, aby téma na výkonném výboru přišlo na přetřes, načež se kauza na etickou komisi přenesla automaticky a bez usnesení výkonného výboru jako celku.

Stejně tak si členové výkonného výboru nepamatují, že by hlasovali třeba o podnětu na Adolfa Šádka, ředitele Viktorie Plzeň za jeho vulgární výroky na adresu pražských týmů při oslavách mistrovského titulu jeho klubu loni v květnu.

Specifika práce na Fotbalové asociaci ČR nabízejí i další témata k zamyšlení. Například skutečnost, že předsedou Etické komise ČR je Jan Pauly starší, otec generálního sekretáře FAČR Jana Paulyho mladšího. Především však je šéf Etické komise FAČR děkanem Právnické fakulty Západočeské univerzity v Plzni.

Za zmínku jistě stojí, že rozhodnutí Paulyho komise nyní bude posuzovat komise odvolací, v jejímž čele stojí Jan Lego, který na stejné fakultě působí jako tajemník katedry teorie práva, tedy jako podřízený děkana Paulyho

Nabízí se tedy hypotéza, zda v rozhodovacím procesu o odvolání nebude osobou podjatou.

Kučerův obhájce Jan Staněk poukazuje na vymezení působnosti disciplinárního řádu, který je definován pro skutky, které se stanou během utkání řízeného Ligovou fotbalovou asociací, v jiné soutěži FAČR nebo v duelech reprezentace. Případně v souvislosti s těmito zápasy.

„Rapování Tomáše Kučery samozřejmě nemělo s žádným utkáním nic společného. A pokud bychom připustili souvislost, že se Teplice, za které nastupuje, objevují ve stejné soutěži jako v textu písně zmiňovaná Sparta, pak Roman Berbr jako místopředseda asociace nemá s profesionální ligou nic společného, tudíž stíhání spojené s tím, co se mělo dotknout pana Berbra, jde mimo disciplinární řád,“ míní Staněk.

Pozoruhodné je, že osobu Miroslava Pelty, též v textu zmíněnou, Etická komise vůbec nebrala v potaz, ve svém odůvodnění verdiktu jej nijak nezmiňuje.

Celá kauza se koncem listopadu, kdy začala probublávat, přiživila i v průběhu ligového utkání Dukla-Teplice (1:0), ve kterém byli hostům vyloučeni dva hráči. A Tepličtí obdrželi od sudího Ondřeje Ginzela celkem 8 žlutých karet. Na sociálních sítích hned proskočily spekulace, že mohlo jít o projev Berbrovy msty za slova drzého rapera.

Foto: Profimedia.cz

Tomáš Kučera, fotbalista Teplic, ve volném čase fanda rapu, hip-hopu a podobných hudebních trendů.

„Ten zápas na Dukle… Byl řízený, řekněme, zvláštním způsobem. Ale já už bych se k tomu raději dál nevyjadřoval,“ reaguje nyní zpětně Tomáš Kučera.

Vedení teplického klubu mu na jednu stranu vytklo, že to se svými slovními vyjádřeními ve videoklipu poněkud přehnal. Na druhou stranu Tomáše Kučeru jednoznačně podpořilo poté, co od Etické komise dostal šedesátitisícovou pokutu.

„Oceňuji nadhled činovníků pražské Sparty, kteří to vzali s úsměvem, na rozdíl od reakce funkcionářů FAČR, která mě vlastně ani nepřekvapila. Chtějí upevnit respekt a svoji autoritu trestáním mladého hráče za klukovinu a skandální případy přehlížejí,“ reagoval Pavel Šedlbauer, šéf FK Teplice.

„Jeho postoje si velice vážím,“ říká uznale Tomáš Kučera, prostořeký raper, který nyní čeká, jak dopadne jeho odvolání proti vysoké pokutě.

Neviděli jste zatím druhý díl fotbalové show Jiná liga? Můžete si ho pustit tady:

Jiná liga, díl druhý: Trojice Hošek-Mádl-Šídlo tentokrát hlavně o ženském fotbalu.Video: Seznam Zprávy

Reklama

Související témata:

Doporučované