Hlavní obsah

Fotbalové volby už vláda povolila, souboje s „malými Berbry“ začínají

Foto: Profimedia.cz

Roman Berbr (vpravo), dnes už bývalý místopředseda FAČR, s jednou ze svých oblíbených figurek. Konkrétně s Rostislavem Votíkem, stále ještě předsedou Karlovarského KFS a členem výkonného výboru FAČR.

Reklama

aktualizováno •

Fotbalové regiony už nemusí čekat, až se v zemi zlepší čísla popisující šíření covidu-19. Nové vládní opatření umožňuje uspořádat jejich volební valné hromady už nyní. Pokud tedy hnutí touží po personální obměně, může s ní začít.

Článek

Kvůli covidu-19 teď nejen v naší zemi nelze dělat mnohé, až dosud například nebylo možné uspořádat regionální fotbalové volby. Teď už to jde, díky aktualizovanému vládnímu opatření, které umožňuje zasedání i volební akty řídicích orgánů právnických osob.

„Už jsme to na online poradě probrali se sekretáři krajských fotbalových svazů, seriál valných hromad se v nových podmínkách ustanovených vládou může spustit,“ potvrdil Jan Pauly, generální sekretář Fotbalové asociace ČR.

„Jsme rádi, že se situace změnila. A lidé, kteří v českém fotbale v regionech pracují, dostanou už teď možnost zvolit si, koho ve vedení svého okresního fotbalového svazu chtějí,“ poznamenal Rudolf Řepka, Paulyho předchůdce v pozici generálního sekretáře. A nyní jeden z vůdců opozice.

„Pokud vím, budeme první v republice, valnou hromadu máme svolanou už teď na sobotu,“ říká Jaroslav Beneš, předseda Okresního fotbalového svazu Žďár nad Sázavou. „Největší problém asi bude, aby delegáti dorazili s potvrzením o negativním testu na covid-19. Je možné, že v některých oddílech ještě kvůli tomu svého delegáta vymění. Ale usnášeníschopní určitě budeme,“ je si Beneš jistý. „Je tu u nás 44 klubů, takže potřebujeme, aby dorazilo přinejmenším 23 delegátů s negativním testem na covid-19. Ale určitě jich bude mnohem víc.“

Vládní opatření sice umožňuje valnou hromadu uskutečnit, ale jen za splnění konkrétních hygienických podmínek. Pokud se má při volbě či zasedání orgánu právnické osoby sejít více než 10 lidí, což je případ fotbalu, platí tato pravidla:

a) přítomní si musí dýchací cesty chránit rouškou či respirátorem,

b) jsou rozesazeni v minimální vzdálenosti dvou metrů od sebe,

c) všichni přítomní musí předložit negativní výsledek testu na covid-19 ne starší než tři dny, povoleny jsou i antigenní testy.

Valné hromady jsou povoleny do počtu 50 osob, ale tento „strop“ lze překročit, pokud je to nezbytné k volbě příslušného orgánu. Takže pokud drží volební právo větší množství delegátů, mohou se valné hromady okresního či krajského fotbalového svazu zúčastnit všichni.

„Za Fotbalovou asociaci ČR jsme ještě navíc doporučili všem okresům přítomnost notáře,“ dodává Jan Pauly, generální sekretář FAČR.

Až dosud se systém vládních opatření tvářil ve stupni PES 5 zcela neoblomně, mohli se potkávat nejvýše dva lidé. A v takovém počtu osob mnoho valných hromad neuskutečníte, těch fotbalových za potřebné účasti desítek osob už vůbec ne.

Ačkoli se tedy volby na úrovni okresních fotbalových svazů měly konat v tradičních termínech v lednu či únoru, až dosud to nešlo, musely se proto odkládat. A to zrovna v období, kdy se po pádu někdejšího místopředsedy FAČR Romana Berbra probudilo protestní hnutí, volající po personální obměně fotbalových struktur. A to odspodu, od regionálních fotbalových svazů.

Nejhlasitěji pak po takové obměně volá takzvaná Fevoluce v čele s bývalým reprezentantem Vladimírem Šmicerem, někdejším generálním sekretářem FAČR Rudolfem Řepkou a novinářem Ondřejem Lípou.

„Chceme aktivovat všechny slušné lidi v českém fotbale,“ říká Ondřej Lípa. Zapotřebí je podle něj odstřihnout pijavice, které na fotbalu parazitují. Ne všude, ale na řadě okresů fungují „malí Berbrové“, lidé stejného ražení jako jejich Náčelník, kterého při velkých valných hromadách opakovaně volili a za prebendy, jež jim poskytoval, spoluvytvářeli jeho fotbalovou moc.

Dosavadní návrhy Fevoluce, jak valné hromady v regionech uspořádat i ve stupni PES 5 nebo PES 4, a to kombinací online hlasování o složení volební komise a následné tajné volby vedení OFS realizované tak, že by se delegáti jenom zastavili u volební urny, třeba i v autě formou „drive-in“, shazovali na Strahově, v sídle Fotbalové asociace FAČR, ze stolu. A Jan Pauly, generální sekretář FAČR, před pár dny posílal do hnutí doporučení, aby se regionální valné hromady raději posouvaly v čase, a to tak, aby se valné hromady okresních fotbalových svazů konaly nejpozději do 15. dubna, ty krajské pak do 10. května.

Některé regionální fotbalové svazy tak již učinily, některé ne. A po změně vládních opatření platí, že se do voleb mohou pustit už nyní.

Volební systém Fotbalové asociace ČR je takový, že dvanáctičlenný výkonný výbor, jakousi fotbalovou vládu v čele s předsedou, volí velká valná hromada FAČR zhruba s 200 delegáty, z nichž polovinu tvoří právě zástupci okresních a krajských fotbalových svazů, druhou polovinu pak zástupci klubů.

Ať už tedy na předsedu bude na valné hromadě, která by se měla konat 3. června, kandidovat kdokoli, volit ho budou z velké části právě lidé z okresů. Mnozí z nich až dosud volili Romana Berbra a jemu podobné. Podle Vladimíra Šmicera a dalších revolucionářů je proto zapotřebí, aby se lidé ve vedení okresních fotbalových svazů na mnoha místech obměnili. A k volební aktivitě na okresech vyzývali ty členy FAČR, kteří mnohdy dosud ani netušili, že nějaké volební právo na regionální úrovni jejich kluby mají.

Až dosud panovaly obavy, že by se kvůli pandemické situaci v zemi mohly regionální fotbalové volby odkládat donekonečna. A tím pádem by se pak mohlo hýbat i termínem velké valné hromady FAČR. Proskakovaly spekulace, že současnému vedení FAČR by mohlo vyhovovat udělat si ještě ve funkcích výlet na turnaj Euro, který se bude hrát v létě za účasti české reprezentace. Podle platných řádů si teoreticky mohlo mandát protahovat donekonečna. Pokud by se fotbalové volby v regionech konat nemohly.

To už teď neplatí. V Jihomoravském kraji si na posluhování Romanu Berbrovi ani v éře jeho panování zrovna nepotrpěli. A tak Jan Zycháček, předseda OFS Brno-venkov, vyloženě vítá, že volební valnou hromadu může uspořádat už za pár dní. Alespoň si to ještě v pondělí večer myslel, když řekl: „Máme valnou hromadu naplánovanou za týden, na úterý 23. února. Sekretář obešle všechny kluby, já se pokusím všechny předsedy ještě obvolat, aby o tom napevno věděli a měli všechny potřebné informace. U nás se to týká 68 klubů,“ počítá Zycháček.

„Největší úskalí vidím samozřejmě v těch testech, ale my to zvládneme. Předpokládám, že se mi podaří zajistit, aby byl na místě konání valné hromady zdravotník oprávněný ty antigenní testy provádět. Takže kdo nedorazí s potvrzením, ten si bude moci nechat udělat test přímo na místě.“

V úterý odpoledne se ale Jan Zycháček ozval redakci Seznam Zpráv s novnkou: "V hotelu Avanti, kde jsme valnou hromadu OFS chtěli uskutečnit, nám bohužel sdělili, že platná vládní opatření neumožňují zase jim, aby nám své prostory za tímto účelem poskytli. Takže to musíme změnitk uspořádat valnou hromadu v tělocvičně. Ale to do úterý nestihneme. Takže valnou hromadu uspořádáme, ale z tohoto důvodu v pozdějším termínu. "

Text jsme zaktualizovali o poslední odstavec o vývoji situace v OFS Brno-venkov.

Osobnosti z projektu Fevoluce připravily několik klipů, aby širší veřejnosti vysvětlily, jaké typy lidí by z fotbalu rády vytěsnily.Video: frevoluce

Reklama

Doporučované