Hlavní obsah

Fotbalový rozhodčí chce přes devět milionů kvůli stíhání za loupež ve vile Bémova náměstka

Rozhodčí Zdeněk Vaňkát popisuje své trestní stíhání.Video: Seznam, Seznam Zprávy

 

Reklama

Soud před rokem pravomocně zprostil viny fotbalového rozhodčího Zdeňka Vaňkáta. Ten teď žádá o odškodnění.

Článek

Fotbalový rozhodčí a bývalý policista Zdeněk Vaňkát žádá odškodnění kvůli svému trestnímu stíhání.

Po státu nyní požaduje více než 9,3 milionu mimo jiné za to, že byl obviněn, strávil zhruba půl roku ve vyšetřovací vazbě, ale soud ho pak pravomocně zprostil viny.

Policie Vaňkáta zadržela v roce 2014, kdy se podle následného obvinění podílel s albánským gangem na chystaném přepadení vily bývalého pražského politika Rudolfa Blažka.

Z domu exnáměstka primátora v éře Pavla Béma chtěli podle policistů obžalovaní ukrást 220 milionů korun. Blažek tvrdil, že nikdy takové peníze neměl. A soudy všechny obviněné nakonec zprostily obžaloby.

„Už je to rok, co jsem byl pravomocně zproštěn viny. Protože mi Ministerstvo spravedlnosti na mou žádost o odškodnění v zákonné šestiměsíční lhůtě ani neodpovědělo, rozhodl jsem se podat k soudu žalobu,“ řekl Seznamu Vaňkát.

Žaloba už k soudu doputovala minulý týden. Vaňkát požaduje vedle odškodnění také omluvu. „Žalovaná částka je 1 363 477 korun a 8 000 000 Kč korun,“ uvedla Hana Wágnerová z Obvodního soudu pro Prahu 2.

Vaňkát kvůli této kauze přišel o práci u policie. „Tuhle událost bych nepřál nikomu, ani svému největšímu nepříteli,“ řekl Vaňkát loni v rozhovoru pro Televizi Seznam.

Popsal také, že ho tehdy zadrželo šest policistů v kuklách. „Ptali se mě, jestli znám pana Blažka. Já jsem jim odpověděl, že jediný Blažek, kterého znám, je bývalý brankář Sparty,“ doplnil.

Dnes Vaňkát mimo jiné působí jako rozhodčí ve druhé fotbalové lize.

Reklama

Doporučované