Hlavní obsah

Foto: 20 let proměn českého venkova. Tyto vesnice pokořily druhou metu

Stará hasičská nádrž na návsi jako biotop nebo komunitní centrum, které se inspirovalo kaolinovým dolem. Proměnu českých vesnic mapuje nová kniha Možnosti vesnice, která představí architektonické příběhy českého venkova.

Reklama

Článek

Alternativní průvodce pro architekty a fanoušky architektury vypráví příběhy dvanácti českých obcí, které za posledních 20 let prošly dramatickou architektonickou proměnou. Zaměřuje se na vesnice, které vsadily na současnou architekturu stejně jako na kvalitně provedené rekonstrukce nebo dokonale udržovaný veřejný prostor.

Koncept knihy je postavený na těsném provázání autentického textu s autorskými fotografiemi. Podívejte se na obrazovou sondu do 12 kapitol.

+32

„Standardy vesnic se posouvají. Po roce 1989 bylo potřeba postavit český venkov na nohy. Starostové si lámali hlavu s opravou silnic, řešili dlouhodobé majetkové spory. Chyběly školy, školky. Zaváděla se kanalizace. Základní infrastruktura nyní začíná vypadat vcelku saturovaně, a tak je čas na druhou metu. Tou může být právě architektura jako nástroj posílení identity,“ dodává autorka knihy Michaela Hečková.

Autoři knihy vnímají vesnici jako nejmenší možné měřítko, na kterém lze velmi dobře ukázat příklad zdařilé architektonické praxe.

Autoři knihy

» Autorkou konceptu a textů publikace je Michaela Hečková, která se dlouhodobě věnuje architektuře v menších českých městech či obcích. Je spoluautorkou a editorkou kulturní strategie MČ Praha 10, MČ Praha 14 a města Broumov. V současné době působí jako tajemnice redakční rady Institutu plánování a rozvoje hlavního města Prahy a píše pro architektonický blog campuj.online pod hlavičkou Centra pro architekturu a městského plánování (CAMP).

» V roce 2017 vydala debut O městech a lidech, zachycující 33 příběhů lokálních kulturních aktérů, kteří oživují veřejný prostor českých měst. V roce 2019 na něj navázala publikací 20 000, jež mapuje 20 portrétů současné architektury na malých českých městech do 20 000 obyvatel. Možnosti vesnice jsou zakončením této volné městské trilogie.

» Autorem fotografií, ilustrací a grafického provedení knihy je designér Matěj Chabera.

Reklama

Doporučované